Τον Χρίστο Στυλιανού τον πρωτογνωρίσαμε κυρίως ως συνθέτη στις τηλεοπτικές σειρές «Τατουάζ» (Alpha) και «8 λέξεις» (ΣΚΑΪ). Το ταξίδι σε μουσικές και τραγούδια συνεχίστηκε με τα τραγούδια «Τα ύστερα του κόσμου» και «Το σημάδι του Θεού» από τη «Γη της ελιάς» (Mega) ενώ σημαντική είναι και η εργασία του με τα οργανικά θέματα από τη σειρά εποχής της ΕΡΤ1, «Αγάπη παράνομη».

 

 

Ποια είναι η πηγή ή οι πηγές έμπνευσής σας όταν «ντύνεται» μουσικά τηλεοπτικές σειρές;

«Το πρώτο που διαβάζω είναι το σενάριο. Σημαντικό ρόλο παίζει η εποχή και ο τόπος στον οποίο διαδραματίζεται προκειμένου να επιλεχθούν οι ανάλογοι ήχοι, το ύφος και τα όργανα. Αλλά ακόμα περισσότερο, η εικόνα. Το τελικό αποτέλεσμα, που δίνει πιο ξεκάθαρα την σκηνοθετική κατεύθυνση . Αυτός είναι ο βασικός άξονας και στην πορεία το μουσικό κλίμα διαμορφώνεται παντρεύοντας το συναίσθημα με τον ψυχισμό των χαρακτήρων.»

 

Η Αγάπη Παράνομη, φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (σ.σ. εννοώ το διήγημα). Είναι πιο δύσκολο να γράφεις τραγούδια και μουσική για ένα τόσο σημαντικό λογοτεχνικό κείμενο;

«Εννοείται. Όταν έχεις να κάνεις με τέτοια κείμενα και «διαχειρίζεσαι» μια τόσο πολύτιμη κληρονομιά, το τελευταίο που θέλεις να σου συμβεί είναι να προδώσεις τον συγγραφέα.  Αναλάμβανα μια ευθύνη μεγάλη με απαιτήσεις. Έπρεπε να μπω σε έναν άλλο τύπο γραφής, καθώς το κείμενο- και το πρωτότυπο αλλά και το σενάριο- ήταν βαθιά υπαρξιακό. Την ευθύνη μου, την έκανε ακόμα μεγαλύτερη το γεγονός πως όλοι οι συντελεστές της σειράς ήταν εξαιρετικοί, επομένως έπρεπε να σταθώ κι εγώ στο ύψος των περιστάσεων. Το σημαντικότερο για μένα στην «Αγάπη Παράνομη» ήταν να αποτυπώσω το δράμα και την εσωτερική πάλη των χαρακτήρων και ιδιαίτερα του Θεριανού που βρισκόταν σε τραγική αναμέτρηση με το θεριό μέσα του.»

Στη  «Γη της Ελιάς», ποια ήταν η αιτία και η αφορμή της συνεργασίας; Ποια ήταν η έμπνευσή σας;

«Η συνεργασία μου με τον Ανδρέα Γεωργίου, τη Βάνα Δημητρίου και τον Κούλη Νικολάου ξεκίνησε το 2017 όπου είχα γράψει και ερμηνεύσει το τραγούδι τίτλων της σειράς «Το Τατουάζ». Η συνεργασία μας συνεχίστηκε στις «8 Λέξεις» όπου είχα γράψει και την πρωτότυπη μουσική. Τον περασμένο Ιανουάριο είχα τη χαρά να γνωρίσω την Ελένη Ζιώγα και να δημιουργήσουμε το πρώτο μας τραγούδι «Τα ύστερα του κόσμου», με την εξαιρετική ερμηνεία της Ασπασίας Στρατηγού. Το άκουσε ο Ανδρέας και μας ζήτησε να είναι το τραγούδι τίτλων της σειράς «Η γη της Ελιάς». Στην συνέχεια ακολούθησε «Το σημάδι του Θεού» με την συγκλονιστική ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα.»

Η ενασχόληση σας με την τηλεοπτική / κινηματογραφική μουσική είναι κάτι που σας ενδιαφέρει; Ή θέλετε να ακολουθήσετε κι άλλους δρόμους σύνθεσης;

«Η σύνθεση είναι το οξυγόνο μου, η δύναμή μου για να ζω, οπότε δεν έχει διαφορά. Το κάθε κίνητρο είναι διαφορετικό, αλλά πάντα οδηγεί σε ωραία ταξίδια. Ο κινηματογράφος σε προκαλεί να συνομιλήσεις με την εικόνα. Η ορχηστρική μουσική εμπεριέχει την εικόνα μέσα της. Την «βλέπεις» όταν γράφεις και την μεταφέρεις και στον ακροατή , όταν ακούει τη μουσική σου.»

Τι σημαίνει μουσική για εσάς; Εχει όρια η μουσική;

 

«Η μουσική για μένα είναι τρόπος έκφρασης, η πηγή έμπνευσής μου. Γνωρίζω πως είναι πολύ πιο εύκολο για μένα να εκφραστώ μέσα από τις νότες παρά μέσα από τα λόγια. Η μουσική έχει τη δική της γλώσσα και αυτή είναι η μαγεία της γιατί δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργία.»

Ποιες ήταν / είναι οι επιρροές σας;

«Από μικρό παιδί οι επιρροές μου λόγω ωδείου ήταν περισσότερο κλασικές. Πάντα όμως μου άρεσε να ακούω τις μουσικές του κόσμου,  να ανακαλύπτω την κουλτούρα του κάθε πολιτισμού από την όπερα έως την ροκ και από το έθνικ έως το πιο εναλλακτικό. Στην πορεία όσο μεγάλωνα ξεχώρισα τη μαγεία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Πιστεύω πως από τους μεγάλους συνθέτες το μόνο που μπορεί να πάρει κάποιος είναι να μαθαίνει διαρκώς.»

 

Θυμάστε το πρώτο τραγούδι ή τη πρώτη σύνθεση που πρωτοακούσατε; Ή  αυτό που έχει μείνει στη μνήμη σας ;

«Η πρώτη μου σύνθεση η οποία έχει μείνει στη μνήμη μου είναι το τραγούδι «Mare Anima» το οποίο πατούσε σε κλασικά μονοπάτια και θυμίζει πιο ρομαντικές εποχές. Ήταν από τα πρώτα μου δειλά βήματα.»

Τα μελλοντικά σας σχέδια;

 

«Με την Ελένη συνεχίζουμε την συνεργασία μας. «Η γη της Ελιάς» θα συνεχιστεί με καινούργιες μουσικές. Επίσης γίνονται συζητήσεις για μια ακόμα τηλεοπτική σειρά σε συνεργασία με τον Νίκο Κουτελιδάκη στην σκηνοθεσία και την  Ελένη Ζιώγα στο σενάριο. Όμως, προς το παρόν δεν μπορώ να πω περισσότερα.»