Τι θα γίνει με την ΕΥΠ; Πώς θα εξακολουθήσει να λειτουργεί μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων και την καρατόμηση του διοικητή της; Θα υπάρξουν και άλλες καρατομήσεις; Θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο να παρακολουθεί πολίτες επικαλούμενη λόγους ασφαλείας; Όλα αυτά τα ερωτήματα ετέθησαν, στις έως τώρα κυβερνητικές συσκέψεις, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω. Η κρατούσα άποψη είναι να υπάρξει «αλλαγή υποδείγματος» (όπως την ονόμασαν) στη πιο μυστική υπηρεσία της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Να μην υπάρξουν δηλαδή μόνον αλλαγές προσώπων, αλλά κυρίως να υπάρξει αλλαγή «μοντέλου θεσμών». Δηλαδή; Ότι ο κύριος στόχος της νέας ΕΥΠ θα είναι εφεξής γεωπολιτικός, θα ασχολείται με την άμυνα, την διπλωματία και γενικότερα την εξωτερική πολιτική της χώρας. Όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που δεν παρακολουθούν τα τηλέφωνα των υπηκόων τους ή εάν τα παρακολουθούν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου. Το σχέδιο αυτό, πρόκειται, μαθαίνω, να τεθεί υπόψη των κομμάτων ώστε να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Θα υπάρξει όμως;

***
Μια κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής

Πάμε τώρα στα των παρακολουθήσεων. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα (Τετάρτη) από τις σύντομες διακοπές του στα Χανιά και πιάνει δουλειά σε δύο τομείς. Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και (όπως θα δείτε παρακάτω) στις παροχές στην ΔΕΘ. Ας πάμε στο πρώτο σκέλος, αυτό των παρακολουθήσεων. Μαθαίνω λοιπόν και τούτα: Ότι η συνεδρίαση της 22ας Αυγούστου των Προέδρων της Βουλής θα είναι κρίσιμη. Καθότι θα αποφασιστούν τρεις σημαντικές συνεδριάσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι η συνεδρίαση αυτή λαμβάνει τον χαρακτήρα του επείγοντος, αφού σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα) θα πρέπει επιπλέον να εγκρίνει και την τοποθέτηση του πρέσβη Δεμίρη στη θέση του διοικητή. Επιπλέον η επιτροπή θα ασχοληθεί και με το καυτό θέμα των υποκλοπών, και κυρίως με το περιεχόμενο που θα απασχολήσει την επιτροπή και τον χρόνο λήξης των εργασιών της. Και βεβαίως αναμένεται να υπάρξουν απαντήσεις στα ερωτήματα του τύπου γιατί παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη;

***
Παίζουν καθυστερήσεις;

Υπενθυμίζω ωστόσο το δικαίωμα που έχει η αντιπολίτευση να ζητεί σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Το έκανε μια φορά με τη λίστα Πέτσα και με τις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να το κάνει και τώρα, αρκεί να συμφωνήσουν ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο. Από ποια χρονική περίοδο θα κληθεί να εξετάσει η επιτροπή και ποιους θα καλέσει. Παράλληλα δικαίωμα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής έχει και η πλειοψηφία και θα έχει ενδιαφέρον πότε και πώς θα αποφασιστεί το περιεχόμενό της, αν και στόχος της πλειοψηφίας είναι, όπως μου λένε, να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από την Επιτροπή αυτή για την αναδιοργάνωση της ΕΥΠ. Θεωρείται βέβαιο ότι θα κληθούν να καταθέσουν οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ κκ. Δαβίλλας (της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου) και Ρουμπάτης (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και βεβαίως ο καρατομηθείς κ. Κοντολέων. Αμέσως μετά το Συμβούλιο Προέδρων της Βουλής θα το απασχολήσει η προ ημερησίας διάταξη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων για τις παρακολουθήσεις (η τρίτη συνεδρίαση). Πότε θα γίνει αυτή; Θα γίνει αμέσως ή με καθυστέρηση; Θα το μάθουμε στις 22 Αυγούστου.

***
Ο κατώτατος μισθός

Ας δούμε τώρα τις συσκέψεις για την ΔΕΘ: Θα πρέπει να ξέρετε ότι εκείνο που αποφασίστηκε, τώρα με την υπόθεση των παρακολουθήσεων να βρίσκεται στο προσκήνιο, είναι να επισπευσθούν οι αποφάσεις για τη νέα (τρίτη κατά σειρά) αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (αυτή τη φορά) και για την κατάργηση ή έστω τη μείωση στο μισό του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει τους επαγγελματίες. Η προεργασία για τα μέτρα αυτά έχει ήδη ξεκινήσει. Στόχος είναι αφενός ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύσει ίσως και από τις αρχές του 2023 (αντί για τα μέσα της άνοιξης όπου παραδοσιακά ολοκληρώνεται η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους) και αφετέρου το τέλος επιτηδεύματος να γίνει ελαφρύτερο, αν όχι μηδενικό, επίσης από την επόμενη χρονιά. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει το πολιτικό της προφίλ στην οικονομία. Θέλει να ξεφύγει δηλαδή από τη λογική των επιδομάτων και των κουπονιών και να επαναφέρει την ατζέντα των μόνιμων μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα.

***
Σε εκκρεμότητα η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Οι αποκαλύψεις που έγιναν με τις παρακολουθήσεις έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, αλλά έφεραν στην επιφάνεια και πάλι την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όπως μου εξήγησε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου βρίσκεται εδώ και καιρό στο τραπέζι. Πρόκειται για μια εκκρεμότητα η οποία δεν έχει κλείσει (αν και ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου), όπως δεν έχει κλείσει και η εκκρεμότητα της εκλογής ευρωβουλευτών με λίστα. Αλλά για όλα αυτά, εάν δηλαδή γίνει επανφορά του μπόνους των 50 εδρών και η επανφορά της λίστας στις ευρωεκλογές, θα αποφασίσει, μου λέει, ο Πρωθυπουργός, σε κάποια στιγμή. Ποια είναι αυτή στιγμή; Ουδείς γνωρίζει.

***

Γραμματέας άνευ υπογραφής

Δείτε τώρα τι μπορεί να συμβεί σε μια κυβερνητική ανακοίνωση για την νευραλγική θέση του Γραμματέα της Κυβέρνησης. Ανακοινώθηκε σχεδόν αμέσως μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη ότι τη θέση του αναλαμβάνει ο Γιάννης Μπρατάκος, γιος του Άγγελου Μπρατάκου. Λίγα 24ωρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι προσωρινά στη θέση του κ. Μπρατάκου τοποθετείται ο Στέλιος Κουτνατζής, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή ο Γιάννης Μπρατάκος θα αναλάβει τελικά τη θέση του γενικού γραμματέα με ένα μήνα καθυστέρηση. Όλα αυτά ανακοινώθηκαν επισήμως. Ανεπισήμως όμως μαθαίνω από πηγές στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι ο Γιάννης Μπρατάκος έχει ήδη εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στο γραφείο, όπου κατείχε μέχρι προσφάτως ο Γρηγόρης Δημητριάδη; και εργάζεται εκεί κανονικά, πλην όμως μου είπαν, «δεν έχει ακόμα δικαίωμα υπογραφής». Περίεργο θα πείτε; Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι υπάρχουν ορισμένες εκκρεμείς διατυπώσεις που ο κ. Μπρατάκος υποσχέθηκε ότι θα τις λύσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου για να έχει και τυπικώς το δικαίωμα της υπογραφής. Σε ένα μήνα δηλαδή θα φροντίσει ώστε να μην υπάρχει τίποτα το ασυμβίβαστο με τη θέση του. Ρώτησα τι είδους υπογραφές βάζει ο Γραμματέας της κυβέρνησης και είναι τόσο επείγουσες ώστε να μην υπάρξει ημέρα χωρίς αυτόν; Δεν μου τις είπαν όλες, αλλά μου εξήγησαν κάτι για μισθοδοσία υπαλλήλων και για πιθανές μεταθέσεις.

***
Το σύστημα «μπαίνω- βγαίνω» των Τούρκων

Ήταν μια διαβολοβδομάδα για τους Έλληνες χειριστές των μαχητικών μας αεροσκαφών. Ημέρες θρησκευτικής αργίας, ημέρες καλοκαιριού και ημέρες τουριστικές, αυτοί βρίσκονταν συνεχώς μέσα στα πιλοτήρια των μαχητικών τους στα 19.000 έως τα 22.000 πόδια πάνω από τα Αιγαίο. Εκεί στο Αιγαίο, υπερασπιστές της εθνικής μας ακεραιότητας, κυνηγώντας τους θρασύτατους Τούρκους εισβολείς. Υπήρξε, τούτες τις ημέρες ένα μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων (μόνο χθες σημειώθηκαν 23 παραβιάσεις) με αποτέλεσμα οι Έλληνες πιλότοι να απογειώνονταν συνεχώς από την Σκύρο, την Σούδα, την Ανδραβίδα, την Λήμνο για αποστολές αναχαιτίσεως. Και τα κατάφεραν με θαυμαστό επαγγελματισμό. Αυτοί οι νεαροί πιλότοι των F-16, των Mirage και των Phantom βρίσκονταν σε ελάχιστα λεπτά σε κάθε γωνιά του FIR για να αναγνωρίσουν ή να αναχαιτίσουν είτε τουρκικά μαχητικά είτε τουρκικά UAV. Ό,τι δηλαδή εισερχόταν στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδια πτήσεως το αναχαίτιζαν. Δεν άφησαν κανέναν εισβολέα χωρίς αναχαίτιση και όσες φορές χρειάστηκε έκαναν το καθήκον τους, ακόμα και στο θέμα των εμπλοκών, δηλαδή της εικονικής αερομαχίας. Αν και όπως μου είπαν οι πιλότοι μας δεν χρειάστηκαν να πραγματοποιήσουν και πολλές εικονικές αερομαχίες, αφού τις περισσότερες παραβιάσεις οι Τούρκοι τις έκαναν με το σύστημα «μπαίνω και βγαίνω αμέσως για να μην με κυνηγήσουν» Και κάτι ακόμα, παρά τις αυξημένες περιπολίες που είχαν στο Αιγαίο, τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας πέρασαν τιμητικά για χάρη της Παναγίας και πάνω από την Τήνο, την ώρα που γινόταν η περιφορά της αγίας εικόνας.

***
Η «λάντζα» των υποκλοπών

Για 4,5 ώρες βρισκόταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης στο γραφείο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου και τον ενημέρωνε για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Από ότι πληροφορηθήκαμε του κατέθεσε ένα πυκνογραμμένο υπόμνημα 36 σελίδων, όπου αναφέρεται σε όλο το ιστορικό της διπλής παρακολούθησής του, τόσο από την ΕΥΠ το καλοκαίρι του 2020, όσο και με το λογισμικό Predator το καλοκαίρι του 2021. Αυτό που επίσης έμαθα είναι ότι ο κ. Κουκάκης δεν εμφανίσθηκε ενθουσιασμένος από τη συζήτηση με τον κ. Ντογιάκο, καθώς αυτή εστιάσθηκε στα γεγονότα που σχετίζονται με την πρώτη παρακολούθησή από την ΕΥΠ, ενώ ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός δεν έδειξε, όπως ειπώθηκε, μεγάλο ενδιαφέρον για το Predator. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κ. Ντογιάκος δεν θα κινηθεί για να πάρει τον έλεγχο της υπόθεσης και θα αφήσει τους εισαγγελείς πρωτοδικών να κάνουν τη «λάντζα».

***
Ρεκόρ εμφανίσεων στήριξης κυβέρνησης

Και όμως ένα σπάνιο τηλεοπτικό ρεκόρ πρόκειται να σπάσει τούτες τις ημέρες. Λέγεται «ρεκόρ τηλεοπτικών εμφανίσεων προς στήριξη της κυβέρνησης» και το κατέχει με διαφορά ο βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος. Τούτες τις δύσκολες ημέρες για την κυβέρνηση λόγω των παρακολουθήσεων ο βουλευτής Β Πειραιώς της ΝΔ έχει το ρεκόρ με 12 τηλεοπτικές εμφανίσεις και με 7 ραδιοφωνικές. Ορισμένες φορές βγήκε να υπερασπιστεί την κυβέρνηση από τον Άγιο Προκόπιο της Νάξου, όπου παραθερίζει με την γυναίκα του και τις δύο του κόρες. Επίσης τηλεοπτικές εμφανίσεις στήριξης της κυβέρνησης έχει και ο Θανάσης Πλεύρης (αν και δεν είναι της αρμοδιότητάς του το θέμα), καθώς και ο Στέλιος Πέτσας.

***
Ο Νίκαρος, η Μογκερίνι, ο Τσίπρας και ο κοριός

Ιδού τι αλίευσα από τα κυπριακά ΜΜΕ. Πρώτα απ΄όλα θέλω να σας πω ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων φτάνει και στην Κύπρο, αφού εκεί πρώτα εντοπίστηκε το κατασκοπευτικό μαύρο βαν και ο ισραηλινός της Predator. Γίνεται ένας χαμός με τους Κυπρίους αδελφούς μας και τα δημοσιεύματα που υπάρχουν είναι όντως εντυπωσιακά. Σε ένα από αυτά η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (με τίτλο «Ο Μάντης Κάλχας ερμηνεύει οιωνούς»), επιμένει ότι το είχε ξαναγράψει, αλλά τότε κανείς δεν ασχολήθηκε (και σας το μεταφέρω ακριβώς όπως το έχει γράψει και αμαρτία δεν έχω καμία). Γράφει λοιπόν «πως με το βαλιτσάκι των Ισραηλινών, ο αδελφός του Ησαΐα (σ.σ. δηλαδή ο Ισραηλινός) παρακολουθούσε τουλάχιστον την Μογκερίνι στο Κραν Μοντάνα. Η Μογκερίνι το έμαθε από τον ίδιο τον Νίκαρο, ο οποίος της έκαμε επίθεση διότι έστειλε SMS στον Τσίπρα, ότι θα έπρεπε να πάει στο Κραν Μοντάνα κι έγινε το «έλα να δεις». Στην Κύπρο ουδείς ουδέν είδε και τίποτα δεν ειπώθηκε. Ούτε η αντιπολίτευση μίλησε, ούτε από τη Βουλή είπαν οτιδήποτε ούτε και τόλμησε κανείς να υποδείξει στον πρόεδρο ότι όλα αυτά πλήττουν τον ίδιο και την εικόνα της Κύπρου». Αυτά έγραψε η κυπριακή εφημερίδα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε και αυτός που κατάλαβε, σίγουρα γνωρίζει ποιον αποκαλούν «Νίκαρο» στην Κύπρο.

***
Αμοιβαία κατανόηση

Ήταν κακή επιλογή για την κυβέρνηση, λένε και ξαναλένε (ακόμα και σε αυτές τις άγιες ημέρες του καλοκαιριού) στο πράσινο στρατόπεδο, να σηκώσει το γάντι απέναντι στον Βαγγέλη Βενιζέλο για την νομιμότητα των επισυνδέσεων δια του Γιώργου Γεραπετρίτη. Πράγματι, έχω πολύ καιρό να δω άπαντες τους πασόκους (ακόμα και πολύ σκληρούς παπανδρεϊκούς, όπως ο Σωκράτης Ξυνίδης) να τάσσονται υπέρ της βενιζελικής οπτικής. Πράγμα που σημαίνει πως κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις των δύο πλευρών. Ας πούμε ότι ανάμεσά τους έχει υπογραφεί ένα άτυπο μνημόνιο: το κακό παρελθόν δεν έχει ξεχαστεί, αλλά δεν είναι πια αφορμή δημόσιας αντιπαράθεσης. Για να φτάσουμε σ’ αυτήν την αμοιβαία κατανόηση (που για όσο διαρκέσει θα είναι πασοκικό θαύμα) είχαν προηγηθεί δύο κινήσεις καλής θέλησης: η πρώτη ήταν το περίφημο δείπνο στα Χανιά, παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη. Η δεύτερη ήταν η επιλογή του Βενιζέλου όχι μόνο να καλέσει τον Γιώργο Παπανδρέου στην παρουσίαση των “Εκδοχών Πολέμου” (ο πρώην πρωθυπουργός τηλεφώνησε ο ίδιος για να δηλώσει την απουσία του λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων), αλλά και να αποτυπώσει ψύχραιμα στις σελίδες την μεταξύ τους σχέση, χωρίς να σηκώνει τους τόνους.

***

Ο Μπουρλά, ο κορωνοϊος και η μάσκα

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο Άλμπερτ Μπουρλά. Ο επικεφαλής της Pfizer έκανε γνωστό πως έχει λάβει τέσσερις δόσεις εμβολίου και ακολουθεί αγωγή με το αντιικό χάπι Paxlovid. Εκείνο όμως που πρόσεξα (κι ας μου το συγχωρέσει ο CEO Pfizer) είναι ότι λίγες ημέρες προτού διαγνωστεί με κορωνοϊό, εθεάθη σε κερκίδα γηπέδου στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον επίτροπο κ. Σχοινά χωρίς μάσκα, αν και στα γήπεδα υπάρχει πάντοτε συνωστισμός, ή έστω πολύς κόσμος… Δάσκαλε που δίδασκες (όπως λένε και στο χωριό μου)…

***
Το Νο2 της κυβέρνησης στο… ΚΤΕΛ

Οι επιβάτες του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας σίγουρα ξαφνιάστηκαν όταν είδαν να εισέρχεται στο λεωφορείο τους ένας υπουργός. Οχι τυχαίος υπουργός, το Νο2 της κυβέρνησης. Ήταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος τη Δευτέρα το απόγευμα επέστρεφε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ από την Λευκάδα, όπου πήγε το τριήμερο για ξεκούραση μαζί με την οικογένειά του.