Μία «γεωπολιτική απόφαση» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί «καθεστώς υποψήφιας χώρας» στην Ουκρανία με απώτερο στόχο την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ουκρανία αξίζει το καθεστώς (υποψήφιας χώρας), γιατί είναι έτοιμη να πεθάνει για το όνειρο της Ευρώπης. Αυτό δεν περιλαμβάνεται στα αποκαλούμενα ‘κριτήρια της Κοπεγχάγης’, τα οποία πρέπει να εκπληρώνει μία χώρα για να γίνει μέλος της ΕΕ. Αλλά η νέα αξιολόγηση της διεύρυνσης είναι μία από τις πολλές αλλαγές που ο Πούτιν έχει επιβάλει στην ήπειρό μας».

Πάντως, η Badische Zeitung προειδοποιεί για τις μελλοντικές αντιδράσεις της Ρωσίας: «Η Μόσχα παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ. Ας μην παρασυρθεί κανείς από την φαινομενικά χαλαρή αντίδραση του Κρεμλίνου. Η Ρωσία του Πούτιν θεωρεί την Ουκρανία αναπόσπαστο μέρος του ‘ρωσικού κόσμου’ και όχι της ‘ευρωπαϊκής οικογένειας’, όπως λέει ο Όλαφ Σολτς. Θα κάνει τα πάντα, για να διαταράξει την ενταξιακή πορεία της».

Η «μεγάλη υπόσχεση» της ΕΕ

Η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας προσφέρει και στην ΕΕ μία ευκαιρία να αναστοχαστεί τον δικό της ρόλο: «Η ενταξιακή πορεία του Κιέβου δεν είναι ούτε συγχωροχάρτι για το άγος του πολέμου, ούτε υποκατάστατο για όπλα που δεν παραδόθηκαν.

Το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει το εξής μήνυμα: Η ΕΕ έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της ότι η υπόσχεση του εκδημοκρατισμού, της ευημερίας και της αλληλεγγύης που προσφέρει μπορεί να λειτουργήσει για όλες τις χώρες της Ευρώπης, ακόμη και για μία χώρα που έχει εμπλακεί στον χειρότερο ευρωπαϊκό πόλεμο από το 1945, ενώ παρουσιάζει σοβαρές εσωτερικοπολιτικές αντιπαραθέσεις και δυσλειτουργίες».

Πηγή: Deutsche Welle