Evia Film Project λέγεται ένα από τα έργα «Φωτοδότες», που εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Εύβοιας έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού. Η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα παρουσιαστεί λεπτομερώς την ερχόμενη Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας με την φιλοδοξία να μετατρέψει τη Βόρεια Εύβοια σε διεθνές κέντρο του Green Cinema.

Αυτό σημαίνει η Βόρεια Εύβοια να αποτελέσει κινηματογραφικό πόλο έλξης για το πράσινο σινεμά, δημιουργώντας μια νέα πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού τομέα παγκοσμίως. Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε ότι η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη μετά την βράβευση με τον Χρυσό Φοίνικα της ταινίας «Triangle of Sadness» του Ρούμπεν Εστλουντ το περασμένο Σάββατο στο φεστιβάλ των Καννών. Ως γνωστόν, η ταινία κατά ένα μεγάλο μέρος της γυρίστηκε σε παραλία της  Χιλιαδούς της Ευβοίας χάρη στην Heretic Films και τους παραγωγούς Κωνσταντίνο Κοντοβράκη και Γιώργο Καρναβά.

Για την επίτευξη των στόχων του Evia Film Project διάφοροι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους: το ΦΚΘ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά, η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και όλοι οι παραγωγικοί φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια. Από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου, νέα σχέδια ταινιών και ταινίες σε εξέλιξη από ολόκληρο τον κόσμο θα παρουσιαστούν στην Αγορά του Evia Film Project με την συμμετοχή δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κορυφαίοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου θα συμμετάσχουν στο Evia Film Project μέσα από μία σειρά δράσεων και ανοιχτών συζητήσεων που θα εστιάσουν στην παραγωγή ταινιών με κλιματικά ουδέτερο και βιώσιμο τρόπο. Τα πρότζεκτ που συμμετέχουν στην Αγορά του Evia Film Project έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν συμπαραγωγούς και χρηματοδότηση και να ολοκληρωθούν.