Προετοιμασία – Παρασκευή 25΄ (+ 30΄ – 35΄ η παγωτομηχανή)  Αναμονή 1 ώρα (+ 2 ώρες αν δεν έχουμε παγωτομηχανή)

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 1.200 γρ.)

3 φλ. (750 ml) φρέσκο γάλα, πλήρες

1 φλ. (250 ml) κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά

200 γρ. ζάχαρη

4 κρόκοι αβγών

Αρωματικό της αρεσκείας μας, προαιρετικά (εμείς χρησιμοποιήσαμε ½ κ.γλ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού και 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει τους 80°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, καταλαβαίνουμε ότι έχει έρθει σε σωστή θερμοκρασία το γάλα όταν βγάζει ατμούς αλλά δεν κοχλάζει. Καθώς ζεσταίνουμε το γάλα, χτυπάμε σε ένα μπολ, με έναν αβγοδάρτη, τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν λίγο. Μπορούμε να τα χτυπήσουμε και με μίξερ χειρός. Οση ώρα χτυπάμε τους κρόκους, προσέχουμε να μη βράσει πολύ το γάλα. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε σιγά-σιγά και σε μικρές δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη, στους χτυπημένους κρόκους. Δεν ρίχνουμε όλο μαζί το γάλα για να μην ψηθούν οι κρόκοι. Αφού αδειάσουμε όλο το γάλα στους κρόκους, αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αρωματικό της αρεσκείας μας, σε αυτή την περίπτωση τη βανίλια και το ξύσμα, ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε όταν η θερμοκρασία του μείγματος φτάσει τους 80°C. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.

Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με μπόλικα παγάκια και ακουμπάμε πάνω τους ένα μπολ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας και το ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το βάλουμε στην παγωτομηχανή (τουλάχιστον 1 ώρα).

Αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, βάζουμε το παγωτό σε ένα ανοξείδωτο μπολ, ιδανικά να κλείνει με καπάκι, αλλιώς το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη. Βάζουμε το μπολ στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Το βγάζουμε και το ανακατεύουμε καλά, να σπάσουν οι παγοκρύσταλλοι. Το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά ακόμα και ανακατεύουμε πάλι με τον αβγοδάρτη. Επαναλαμβάνουμε την όλη διαδικασία τουλάχιστον 3 φορές. Διατηρούμε το παγωτό στην κατάψυξη. Πριν το σερβίρουμε, το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να μαλακώσει.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

Fior di latte χωρίς κρέμα γάλακτος

Αντικαθιστούμε το 1 φλ. κρέμα γάλακτος με 1 φλ. γάλα πλήρες και προσθέτουμε 1 κ.γλ. κορν φλάουρ. Το κορν φλάουρ το χτυπάμε από την αρχή μαζί με τους κρόκους και τη ζάχαρη, προτού προσθέσουμε το γάλα.

Τζελάτο σοκολάτας

Αφαιρούμε 100 γρ. από τη ζάχαρη και ρίχνουμε 200 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα της αρεσκείας μας στο γάλα που βράζει (να λιώσει η σοκολάτα).

Προσθήκη υλικών

Μπορούμε να φτιάξουμε παγωτό με κομμάτια ξηρών καρπών, σοκολάτας, φρούτων, σιροπιών και ό,τι άλλο θέλουμε. Τα προσθέτουμε στο παγωτό αμέσως μόλις το βγάλουμε από την παγωτομηχανή και ανακατεύουμε καλά.