Την επίθεση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα σχολίασε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε σχετικά με το πώς απαντάει η Ελλάδα στην επίθεση που έκανε η Μαρία Ζαχάροβα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και αν η Αθήνα βλέπει ταύτιση Μόσχας και Άγκυρας.

«Αυξάνεται ο κατάλογος όσων δυσαρεστήθηκαν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα υπερασπίζεται το δίκαιο, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η Ρωσία στάθηκε απέναντι σε αυτά τα ιδεώδη με την εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα».

Σε ότι αφορά την νέα αποστολή όπλων της Ελλάδας στην Ουκρανία που αποκάλυψαν οι ΗΠΑ και επιβεβαίωσε και το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι παραδίδεται τμηματικά η αποστολή αμυντικού υλικού της Ελλάδας στην Ουκρανία στη βάση της αρχικής συμφωνίας.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι πρόκειται για «υλικό από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμων το οποίο δεν θα λείψει από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες τις δικές μας».

Ερωτηθείς ο Γιάννης Οικονόμου για την σύνοδο του ΝΑΤΟ τον άλλο μήνα στη Μαδρίτη και το αν υπάρχει περιθώριο συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι, έχουμε πάντοτε τη διάθεση να συνομιλούμε με τους γειτονές μας και συμπλήρωσε ωστόσο ότι «πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Και σίγουρα δεν είναι προϋπόθεση η Ελλάδα να συμπεριφέρεται όπως επιθυμεί ο Ερντογάν. Η χώρα μας θα αναδεικνύει παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας».

Σε ότι αφορά το αν η Ελλάδα θα ζητήσει κυρώσεις ή έστω την απειλή κυρώσεων από το ΝΑΤΟ και αν είναι ικανοποιημένη από τις ίσες αποστάσεις που κρατάει η συμμαχία έναντι Τουρκίας και Ελλάδας ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στην επιστολή της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ λέγοντας ταυτόχρονα ότι «πάντοτε αναδεικνύουμε την τουρκική προκλητικότητα και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη διεθνή νομιμότητα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και ποφασιστικότητα τις προκλήσεις της Τουρκίας ενώ για το αν αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας και Άγκυρας ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Νταβός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει γι’ αυτό. Αλλά αυτό (σ.σ. η επιδίωξη συνομιλιών και διαλόγου με την Τουρκία) δεν σημαίνει και εκπτώσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».