Αν ξυπνήσαμε με πονοκέφαλο σήμερα το πρωί σίγουρα δεν είμαστε οι μόνοι. Πρόσφατη έρευνα στο ιατρικό περιοδικό για τους πονοκεφάλους («Journal of Headache and Pain») σχετικά με τη συχνότητα των πονοκεφάλων στον γενικό πληθυσμό αποκαλύπτει ότι περίπου 1 στους 6 ανθρώπους παγκοσμίως θα βιώσει κάποιο είδος πονοκεφάλου σήμερα.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το 7% των ανθρώπων πάσχει από ημικρανία και ότι το 9% εμφανίζει κεφαλαλγία τάσης. Μάλιστα, οι ημικρανίες είναι η πιο συχνή αιτία πονοκεφάλου που αναγκάζει τους πάσχοντες να απέχουν από τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 100 είδη πονοκεφάλων και η σοβαρότητά τους κυμαίνεται από εκείνους που προκαλούν πολύ ελαφριά ενοχλήματα μέχρι πονοκεφάλους που μπορεί να υποκρύπτουν ακόμα και κίνδυνο για τη ζωή μας.

Σε πρόσφατη μεγάλη επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cephalalgia», 12% των Ελλήνων ηλικίας 18-65 ετών αναφέρει πονοκεφάλους που μειώνουν τις δραστηριότητές τους.

Εξαιτίας των πονοκεφάλων, χάνονται περίπου 6 εκατομμύρια εργατοημέρες κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ σε 31 εκατομμύρια εργατοημέρες κάθε χρόνο η απόδοση είναι μειωμένη εξαιτίας πονοκεφάλων.

Γιατί πονάει το κεφάλι μου μόνο το πρωί;

Μπορεί να φταίνε τα μάτια μου;

Πόσο συχνά είναι ο πονοκέφαλος επικίνδυνος;

Στο νέο τεύχος του περιοδικού Vita που κυκλοφορεί με ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής μαθαίνουμε για τους συχνότερους και σημαντικότερους τύπους πονοκεφάλου καθώς επίσης και για το πώς μπορούμε να τους προλάβουμε αλλά και να τους αντιμετωπίσουμε.