«Νομίζω ότι όταν κερδίζεις το Booker στα 60 σου έχοντας εκδώσει βιβλία ήδη από τη δεκαετία του ’90 (…), τότε νομίζω ότι η χαρά αυτού του μεγάλου δώρου είναι απίστευτη. Γιατί στα 60 μου είμαι ακόμα δυνατή και υγιής, δεν είμαι 80 για να σκέφτομαι: «Μακάρι να το είχα πάρει στα 60 μου». Δεν βρίσκομαι ακριβώς στη μέση της ζωής μου, αλλά όλα λειτουργούν για εμένα από πολλές απόψεις, οπότε μπορώ να το χαρώ. Αν ήμουν στα 20 μου, θα το είχα θεωρήσει, νομίζω, ως δεδομένο (…). Αν κέρδιζα το βραβείο όταν ήμουν 30, νομίζω θα με είχε διαλύσει, γιατί βρισκόμουν στην αρχή της καριέρας μου και οι προσδοκίες για το επόμενο βήμα μου θα ήταν ένα βάρος, το ίδιο και αν το κέρδιζα στα 40 μου. Μπορεί να ήταν ωραίο να το κερδίσω στα 50 μου, αλλά τελικά νομίζω ότι τα πράγματα συμβαίνουν όταν είναι γραφτό να συμβούν».

Η 62χρονη Μπερναρντίν Εβαρίστο, η πρώτη μαύρη συγγραφέας που τιμήθηκε με Booker (το 2019 με το βιβλίο της «Κορίτσι, Γυναίκα, Αλλο»), νιώθει ευγνώμων για όσα της έχει φέρει η ζωή.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Μαριλένα Αστραπέλλου συζητά μαζί της, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Μανιφέστο. Πώς να μην τα παρατάς ποτέ», για θέματα όπως το επίπεδο εκπροσώπησης των μαύρων γυναικών στη βρετανική λογοτεχνία, ο μισογυνισμός και ο φόβος της φθοράς, το κίνημα «Black Lives Matter», την πολιτική ορθότητα και τη δημιουργικότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»