Τον χειμώνα του 2017 ο Ντέιβιντ Μάρκους είχε μια ιδέα. Πρώην πρωτοπόρος των ηλεκτρονικών πληρωμών, πρώην πρόεδρος της PayPal και τότε επικεφαλής του Messenger στο Facebook, είχε μόλις διοριστεί στο διοικητικό συμβούλιο του Coinbase, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομίσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οντας σε διακοπές στην Καραϊβική, ο Μάρκους έστειλε ένα sms στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ: γιατί να μην δημιουργούσαν το δικό τους κρυπτονόμισμα; Για τα 2 δισεκατομμύρια χρηστών του Facebook θα ήταν ο απλούστερος και φθηνότερος τρόπος να διακινούν χρήματα, ενώ η εταιρεία θα κέρδιζε έναν πακτωλό δεδομένων ως προς το πού τα ξοδεύουν και έναν διόλου ευκαταφρόνητο θησαυρό από τα τέλη συναλλαγών.

Οι οιωνοί έμοιαζαν ευνοϊκοί – και κολακευτικοί για τη ματαιοδοξία της Σίλικον Βάλεϊ: οι άνθρωποι που είχαν αλλάξει την καθημερινότητα του κόσμου τώρα θα άλλαζαν κάθε αντίληψή του για το νόμισμα. Ο Ζάκερμπεργκ έδωσε τις ευλογίες του και το παγκόσμιο άυλο νόμισμα έμοιαζε θέμα χρόνου – έως ότου κατέρρευσαν όλα.  

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Μάρκος Καρασαρίνης περιγράφει πώς πέντε χρόνια τεχνολογικής έρευνας, στρατηγικών συνεργασιών, διαπραγματεύσεων με την αμερικανική κυβέρνηση και σκιαμαχιών με το Κογκρέσο κατέληξαν τελικά στο απόλυτο τίποτα.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»