Προετοιμασία 1 ώρα Αναμονή τουλάχιστον 2 ώρες και 15΄ Ψήσιμο 12΄-14΄

ΥΛΙΚΑ (για 2 τάρτες διαμέτρου 20-22 εκ.)

Για τη βάση

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

60 γρ. πούδρα αμυγδάλου

5 γρ. αλάτι

300 γρ. βούτυρο γάλακτος, αγελαδινό 82% λιπαρά + λίγο ακόμα για την ταρτιέρα

200 γρ. ζάχαρη άχνη

110 γρ. αβγά (2 μεγάλα αβγά)

Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

Για τη γέμιση

500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

½ μπαστουνάκι φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης

80 γρ. αβγά (3 μεγάλα αβγά)

40 γρ. κρόκοι αβγών (από 4 αβγά)

110 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική

40 γρ. κορν φλάουρ

25 γρ. βούτυρο γάλακτος, αγελαδινό 82% λιπαρά

150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ σε σαντιγί

Για γαρνίρισμα

250-300 γρ. φρέσκες φράουλες, σε φέτες

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάση: Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, το αλάτι, το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και το ξύσμα. Η ζύμη είναι έτοιμη αμέσως μόλις ενσωματωθούν τα αβγά. Δεν θέλει παραπάνω χτύπημα. Τη μαζεύουμε σε μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας μας και ακουμπάμε εκεί τη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και ανοίγουμε κάθε μέρος σε φύλλο πάχους ½ εκ. Βουτυρώνουμε δύο ταρτιέρες διαμέτρου 20-22 εκ. και βάζουμε εκεί τα δύο φύλλα. Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20-30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Ψήνουμε τις τάρτες μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσοκίτρινο χρώμα, 12-14 λεπτά.

Γέμιση: Ρίχνουμε το γάλα σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα. Σκίζουμε με ένα αιχμηρό μαχαίρι το μπαστουνάκι της βανίλιας κατά μήκος στη μέση. Με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το μπαστουνάκι και μαζεύουμε τα σποράκια του. Τα ρίχνουμε στο γάλα, μαζί και το μπαστουνάκι, και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Οταν το γάλα πάρει μια ήπια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και την αφήνουμε για 15 λεπτά, ώστε να κρυώσει λίγο και να αρωματιστεί το γάλα.

Αφού παρέλθει ο χρόνος, χτυπάμε καλά σε ένα μπολ, με έναν αβγοδάρτη, τα αβγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα και τοποθετούμε και πάλι σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη, ώστε να μην κολλήσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας. Οταν πήξει η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας καλά.

Αφαιρούμε το μπαστούνι της βανίλιας και απλώνουμε την κρέμα σε ένα ταψί ή άλλο παραλληλόγραμμο σκεύος (για να απλωθεί και να κρυώσει πιο γρήγορα). Καλύπτουμε με μια μεμβράνη που να εφάπτεται με την επιφάνειά της και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσει εντελώς. Η κρέμα θα έχει κάπως ζελατινοποιηθεί και δεν θα είναι αφράτη, γι’ αυτό τη χτυπάμε καλά στο μίξερ να αφρατέψει και να γίνει μαλακή και γυαλιστερή σαν μαγιονέζα. Ενσωματώνουμε τη σαντιγί στο μείγμα μας ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε την κρέμα μέσα στις βάσεις και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Γαρνίρουμε τις τάρτες με φρεσκοκομμένες φράουλες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.