Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα και στη χορήγηση τέταρτης δόσης.

Ειδικότερα, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης αλλά και στην παραλλαγή Όμικρον. Όπως επεσήμανε γνωρίζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμιρκον που είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης και η ανοσιακή διαφυγή.

Επαναλοίμωξη όπως ανέφερε είναι η θετική διάγνωση με εργαστηριακό τεστ τρεις μήνες μετά τη νόσηση.

Όσοι έχουν νοσήσει με Άλφα, Βήτα και Δέλτα έχουν ισχυρή ανοσία και έναντι της Όμικρον. Αντιθέτως η νόσηση με Όμικρον δεν εξασφαλίζει ισχυρή ανοσία και παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης.

Σχετικά με τη μελέτη από το Ισραήλ που αφορά τη χορήγηση τέταρτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών φάνηκε ότι η τέταρτη δόση τριπλασιάζει την προστασία έναντι των εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Ο ΠΟΥ και το ECDC αναφέρουν ότι απαιτείται παρασκευή νέων εμβολίων που θα αντιμετωπίζουν όλες τις παραλλαγές.

Αυτή τη στιγμή παραμένει η σύσταση για χορήγηση της τρίτης δόσης ενώ η τέταρτη θα χορηγείται μόνο για ειδικές ομάδες.

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στους καρκινοπαθείς σημειώνοντας ότι κινδυνεύουν τρεις φορές παραπάνω από τον κοροναϊό. Σε σχέση με το πως επιδρούν τα εμβόλια στους καρκινοπαθείς φαίνεται πως οι αντιδράσεις ήταν ίδιες με αυτές των άλλων ατόμων. Δεν παρουσιάστηκε κάποια ιδιαίτερη ανεπιθύμητη ενέργεια σε σχέση με κάποια άλλα άτομα.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που αφορά τις εγκύους. Όπως είπε ανιχνεύθηκαν αντισώματα στα νεογνά σε ομάδα εγκύων που είχαν εμβολιαστεί. Αντιθέτως τα αντισώματα στα νεογνά που οι μητέρες του είχαν νοσήσει ήταν αρκετά λιγότερα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ένα άτομο με θρομβοφιλία ενδείκνυται να εμβολιαστεί απάντησε ότι ανεπιφύλακτα