Ο «Διομήδης» είναι εδώ, με βροχές, ανέμους και χιόνια – ζούμε δηλαδή αυτό που παλιά λέγαμε «χειμώνας καιρός» χωρίς να του δίνουμε ονοματεπώνυμο. Ισως για τούτο οι χειμώνες έβγαιναν όλο και θερμότεροι: άρχισαν να απεργούν, αισθάνονταν παραπεταμένοι.

Τώρα που κάθε κακοκαιρία γίνεται διάσημη ώσπου να έρθει η επόμενη, μπορεί να εκλείψει και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης των χειμώνων.

-Και οι ιοί Ομικρον είναι εδώ και όλα για αυτούς πηγαίνουν άριστα στον καλύτερο δυνατό κόσμο των ιών: προσβάλλουν πολλαπλάσιους, τέσσερις και πέντε φορές περισσότερους, ανθρώπους από οποιαδήποτε προηγούμενη μετάλλαξη. «Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γην και κατακυριεύσατε αυτής» έδωσε ο Γιαχβέ των ιών εντολή και οι Ομικρον το τηρούν κατά γράμμα.

Αλλά δεν σκοτώνουν οι Ομικρον: τα θύματα αυτή την εποχή σε όλες τις χώρες είναι λιγότερο από τα μισά σε σχέση με προηγούμενα κύματα, όποτε μισά για πενταπλάσια κρούσματα σημαίνει μόλις 10% φονικότητα σε σχέση με τους Δέλτα – όλη σχεδόν συγκεντρώνεται στους ανεμβολίαστους γιατί χάρη και στα εμβόλια μειώθηκε η δραστικότητα των Ομικρον.

-Μην το ξεχάσω: έκανε μια φορά στη ζωή του ο Αλέξης Τσίπρας κάτι θετικό και ατύχησε· ήταν το τεστ για τον κορωνοϊό.

-Αυξάνονται και πληθύνονται λοιπόν και πληρώνουν τη γη οι ιοί – ως προς την «κατακυρίευση» όμως, ερίζεται το θέμα: υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι το είδος μας είναι κυρίαρχο του πλανήτη Γη και μπορεί, αφού είναι κυρίαρχο, να τον σώσει ή να τον καταστρέψει.

Ο Μπούφος διαβάζει Αριστοτέλη

Ημερολόγιό μου, τέτοιες ψευδαισθήσεις μεγαλείου συνήθως έχουν μικρά παιδιά – π.χ. στη Σουηδία – και αλλοπαρμένοι μεγαλομανείς που νομίζουν πως είναι Ναπολέοντες ή Μεγαλέξανδροι ή Βαρουφάκηδες.

Υπάρχουν όμως μεταξύ μας και οι «αντισπισιστές», που πιστεύουν πως πρέπει να υπάρχει ειρήνη και ισότητα μεταξύ όλων των βιολογικών ειδών και βάζουν βόμβες στα γραφεία κυνηγετικών συλλόγων – σε λίγο θα έρθει και η σειρά των εμβολιαστικών κέντρων για να σταματήσει επιτέλους η μαζική δολοφονία των ιών.

Ναι, αλλά κάτι πρέπει να γίνει με την εξάπλωση των ειδών: οι λύκοι φθάνουν ως τα πάρκινγκ των αυτοκινήτων στην Πάρνηθα! // Και τι σε πειράζει εσένα, Θεία Μάρω; // Με πειράζει γιατί αν γίνουν οι λύκοι πολλοί στην Αττική, δεν θα χωράμε εμείς, απάντησε η αλεπού του Πεδίου Αρεως. // Εχετε χάρη που δεν σας κυνηγάμε πια εμείς τα σκυλιά, μπήκε στη συζήτηση η Κανέλλα. // Δεν κυνηγάτε επειδή έτσι αποφάσισαν οι άνθρωποι· πάντα δούλοι τους ήσασταν, αντεπιτέθηκε η τσατσαμάρω Θεία Μάρω. // Συνεργάτες ήμασταν! Φυλάγαμε τις κότες και τα πρόβατα από εσάς και τους λύκους και μετά τα μοιραζόμασταν με τους ανθρώπους. // Τα μοιραζόσασταν; Τα αποφάγια σάς έδιναν! //

Ησυχία! φώναξε ο Μπούφος. Δεν βλέπετε ότι διαβάζω  το «Περί Ψυχής» του Αριστοτέλη; Αφήστε με να συγκεντρωθώ! // Βρήκες τίποτα ενδιαφέρον; ρώτησα εγώ για να σταματήσουν οι καβγάδες // Βεβαίως! Λέει ότι όλα τα νοήμονα όντα, όπως εμείς εδώ, συγκροτούμε κοινό νου που είναι «αμιγής, απαθής, και χωριστός» από την ψυχή και το σώμα –  αυτός είναι αθάνατος, όχι η ψυχή. Εχει μάλιστα μία υποσημείωση εδώ ότι στο «Περί Ζώων Γενέσεως» λέει ότι ο νους μας έρχεται «θύραθεν», απέξω, και για τούτο είναι θείος, θεϊκός. Και ότι τελικά ο Αριστοτέλης τον αναγορεύει σε Θεό τον κοινό μας νου των έμψυχων και νοημόνων ειδών στο Βιβλίο Λ των «Μετά τα Φυσικά»!

Αμήχανη άκρα του τάφου σιωπή ακολούθησε τη δημηγορία του Μπούφου. Αφότου γυρίσαμε εδώ, κάθε βράδυ πάει στις ξαδέλφες του, τις κουκουβάγιες της Ακρόπολης. Και τον έκαναν σοφό σαν αυτές – ή νομίζει ότι τον έκαναν.

l Εκτός από τον Διομήδη και τους Ομικρον, είναι και ο πληθωρισμός εδώ: 5,1% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020. Τότε όμως είχαμε αποπληθωρισμό 2,3% σε σχέση με το 2019 – άρα σε σχέση με το 2019 ο πληθωρισμός αυτών των δύο χρόνων είναι 2,8% (περίπου).

Δεν είναι τρομερός αν σκεφθούμε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν σαν στόχο πληθωρισμό 2% τον χρόνο – ήτοι, υπό κανονικάς υγειονομικάς και οικονομικάς συνθήκας, θα έπρεπε να έχουμε 4% πληθωρισμό στα δύο χρόνια, δηλαδή 6,3% πληθωρισμό τον Δεκέμβριο.

Αλλά κανείς δεν θα ασχοληθεί με αυτή τη λεπτομέρεια, ημερολόγιό μου: έμποροι, βιομήχανοι, επαγγελματίες, θα αρχίσουν να φωνάζουν: «Α, 5,1% πληθωρισμός; Τρομερό! Πρέπει να αυξήσουμε τις τιμές για να τον αντιμετωπίσουμε». Και βεβαίως, θα απαντήσουν τα συνδικάτα: «5,1% πληθωρισμός; Φτωχαίνουμε! Αυξήσεις εδώ και τώρα!».

Αυτό ονομάζεται στα οικονομικά «πληθωριστικές προσδοκίες», μου φαίνεται: όλοι περιμένουν αυξημένο πληθωρισμό, άρα ανεβάζουν προληπτικά τις τιμές τους ή ζητούν αυξήσεις – οπότε ο πληθωρισμός έρχεται, σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Δύσκολοι καιροί για εφημερίδες

Δεν θα κλείσει τελικά η καθημερινή Αυγή, αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πρόταση περί κλεισίματος που εισηγήθηκε το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ – όπου υπάρχουν πολλά πολιτικά όργανα, τελικά γλιτώνουν οι εφημερίδες και οι εργαζόμενοι.

Είχα στενοχωρηθεί όταν διάβασα ότι θα έκλεινε, ήταν κάπως δική μου η Αυγή· κάποτε τη διάβαζα καθημερινά, για έναν χρόνο μάλιστα ήμουν καθημερινά για ώρες πολλές στα γραφεία της· κάπως ταιριάζαμε, τότε, ενώ τώρα – εδώ και πολλά χρόνια δηλαδή – όχι. Δεν ξέρω αν τότε ήταν η Αυγή καλύτερη ή ήμουν εγώ χειρότερος.

l Είδα τα στοιχεία: μόλις 730 φύλλα είχε πουλήσει την παραμονή των Φώτων η Αυγή και 2.370 φύλλα το κυριακάτικο της Πρωτοχρονιάς: «ούτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν την αγόραζαν» έγραψε ο παραιτηθείς διευθυντής της Αγγελος Τσέκερης – να την κάνουν τι; Εχουν λογαριασμούς στο Facebook και στο Twitter από όπου μπορούν να βρίζουν χυδαιότερα τους πολιτικούς αντιπάλους τους από όσο ο ίδιος στα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας.

Δύσκολο να ανανήψει η εφημερίδα, ακόμα και αν ο νέος διευθυντής είναι σοφότερος. Τα έντυπα αργοπεθαίνουν. Οι εφημερίδες μόνο μέσω του Ιντερνετ μπορούν πια να επιβιώσουν – εκεί όμως ο ανταγωνισμός είναι χαοτικός και παγκόσμιος. Και σπρώχνει σε ακραία φαινόμενα κακογουστιάς και φθήνιας.

Μήπως έχει δίκιο ο Μπούφος που διαβάζει Αριστοτέλη αντί για εφημερίδες και ιστότοπους όπως εγώ;

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Αργόσυρτο και βασανιστικό το λυκόφως της «Αυγής»· εντελώς άδικο κι ανάξιο της ιστορίας της.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΟΝΟ ΘΛΙΨΗ

Μετά την αλεπού στο Πεδίον Αρεως και τον λύκο στην Πάρνηθα, είναι μεγάλη η πιθανότητα εμφάνισης τίγρεως στο τροπικό περιβάλλον που δημιούργησε ο Μπακογιάννης στο κέντρο της Αθήνας. Be aware!
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Δεν μας φτάνουν τα τόσα κακά που μας βρίσκουν τελευταία, πρέπει να ψάχνουμε και στον κομπιούτορα να μάθουμε τι ήταν ο Ιανός, ο Διομήδης, η Ευρυδίκη, η Νεφέλη και η θεία μου Γιαννούλα στο Κουτσοπάπουλο Αγράφων.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΟΛΑ ΜΟΥ ΦΤΑΙΝΕ

Διόδωρε, δεν έφαγες μόνο εφτά κιλά μελομακάρονα, / αλλά και του γραμματοκιβωτίου το… Βήμα! / Εσύ απόλαυσες ηδείς Παρασκευές / κι εμείς στον μέλανα βυθό άμμο και φύκια!
ΜΙΧ. ΜΑΡΤΙΑΛΗΣ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

…μια υποτονθορίζουσα μελωδία αισιοδοξίας, μια χαραμάδα, ανέλπιστη πριν λίγες ημέρες, φωτός λύτρωσης από το δίχρονο σκότος του περιορισμού, του φόβου, του ψυχαναγκασμού, των απωλειών, μοιάζει να ξεπροβάλλει… ειδικά αν σκεφθείς, ίσως παιδιάστικα κι αθώα, πως υπάρχει Θ Ε Ομικρον Σ.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ. ΑΝΑΖΗΤΩΝ ΕΛΠΙΔΑ

Νόβακ Τζόκοβιτς, ακόμη ένας θεματοφύλακας της αθλητικής ιδεολογίας. Εδώ είναι Βαλκάνια και τα λεφτά πολλά…
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Μοναδικό ιατρικό επίτευγμα: Μεταμόσχευσαν καρδιά χοίρου σε άνθρωπο. Προφανώς σε άνδρα – μην ξεχνάμε, για να μην ξεφεύγουμε από το κλίμα της εποχής, ότι όλοι οι άνδρες είναι ούτως ή άλλως… γουρούνια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Οι κυρίες, με τις οποίες διανθίζεις ενίοτε τη σελίδα σου, μου θυμίζουν ποιηματάκι που μας μάθαινε ο φιλόλογός μας στο Γυμνάσιο, για να βελτιώσουμε τα ελληνικά μας: Και ήτο η γείτων / ξανθή λευκοχίτων / και πλήρης χαρίτων. / Ω, είθε η γείτων / να ήτο αχίτων / κατά το μάλλον ή ήττον…
Γ. IDI T – ΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ

Δεν καταργήσαμε με έναν νόμο το Μνημόνιο, αλλά – πού θα μας πάει – με την «Αυγή» θα τα καταφέρουμε…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ