Μπάρες δημητριακών

Εμείς τις φτιάξαμε με ξερά βερύκοκα. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ή/και ξερά σύκα αν σας αρέσουν.

Food styling Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία: 10′ Ψήσιμο 15′

 

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 μπάρες)

5 ξερά βερίκοκα

70 γρ. λάδι καρύδας (τον χειμώνα πήζει και μοιάζει με βούτυρο) συν λίγο επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού

3 κουτ. σούπας σταφίδα σουλτανίνα

120 γρ. πετιμέζι

170 γρ. νιφάδες βρόμης (χοντρές)

2 κουτ. σούπας τριμμένη καρύδα

3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο αμύγδαλο

2 κουτ. σούπας σουσάμι

1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορος

2 κουτ. σούπας ηλιόσπορους

1 κουτ. σούπας κολοκυθόσπορος

1/2 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη

1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα με ένα μαχαίρι και κοπανάμε λίγο τα αμύγδαλα σε ένα γουδί.

Αν χρειάζεται, λιώνουμε το λάδι καρύδας σε ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά (το καλοκαίρι είναι ήδη ρευστό). Το βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το πετιμέζι και ανακατεύουμε (μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πετιμέζι με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή χαρουπόμελο).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά μας.

Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι περίπου 16 – 28 cm. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα πατώντας το ελαφρά για να γίνει λείο και ομοιόμορφο σε πάχος.

Ψήνουμε στον φούρνο, στους 180°C, για περίπου 15′, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο, κόβουμε τις μπάρες όσο είναι ακόμα ζεστό το μείγμα και τις αφήνουμε να κρυώσουν και να «δέσουν».

Τις αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο (κατα προτίμηση μεταλλικό) που να κλείνει αεροστεγώς για να διατηρηθούν τραγανές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk