Προετοιμασία 10′ – 15′

Ψήσιμο 15′ (τηγάνι) ή 30′ – 45′ (φούρνος) & 40′ – 45′ (πουρές)

ΥΛΙΚΑ  (για 4 άτομα)

(για 8-10 μπιφτεκάκια)

600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα

1 κουτ. σούπας μηλόξιδο

1 μικρό καρότο τριμμένο

50 γρ. νιφάδες βρόμης

25 γρ. νιφάδες βρόμης τριμμένες σε σκόνη (στο μούλτι)

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας

1 αβγό

1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο

2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιπλέον ελαιόλαδο για το ψήσιμο

Για τον πουρέ

850 γρ. γλυκοπατάτες

120 ml κατσικίσιο γάλα

80 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μπιφτέκια

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και πλάθουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Τα πλάθουμε σε μπιφτεκάκια, τα οποία μπορούν να ψηθούν είτε σε τηγάνι είτε στον φούρνο.

Για ψήσιμο σε τηγάνι: Επιλέγουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Το ζεσταίνουμε καλά και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε τα μπιφτεκάκια, τα ψήνουμε και από τις δύο πλευρές σε δυνατή φωτιά, για να τα «θωρακίσουμε», και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να ψηθούν εσωτερικά (περίπου 15′).

Για ψήσιμο στον φούρνο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε πάνω της τα μπιφτέκια. Ψήνουμε για περίπου 30′ – 45′ (ανάλογα με το μέγεθός τους) μέχρι να ροδίσουν απ’ έξω και να ψηθούν εσωτερικά. Στον μισό περίπου χρόνο ψησίματος, μπορούμε να τα γυρίσουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.

Πουρές γλυκοπατάτας

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες και τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο όπως είναι, με τη φλούδα τους. Τις βάζουμε σε ένα ταψί ή στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνουμε για περίπου 40′ – 45′ μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε.

Τοποθετούμε τις καθαρισμένες γλυκοπατάτες σε ένα μεταλλικό μπολ ή σε μια κατσαρόλα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το γάλα με το λιωμένο βούτυρο στις πατάτες και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή τις περνάμε από πρες πουρέ για καλύτερο και πιο αφράτο αποτέλεσμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.