Η έκθεση «Ο φωτογράφος Κώστας Ζημέρης (1886-1980). Αναδρομή στο έργο του» που παρουσιάζεται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου της πόλης (έως τις 27 Μαρτίου 2022) σε επιμέλεια Ηρακλή Παπαϊωάννου είναι μια μικρή αποκάλυψη με περίπου 80 περίπου φωτογραφίες, στην πλειονότητά τους ανέκδοτες, από το έργο ενός αγνώστου εν πολλοίς βολιώτη φωτογράφου.

Ο Κώστας Ζημέρης αποτύπωσε κάθε πλευρά και έκφανση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της πόλης του, αποστολή στην οποία επιδόθηκε για τουλάχιστον σαράντα χρόνια (1920-1960) καταγράφοντας έτσι το πρώτο μισό του δραματικού ελληνικού 20ού αιώνα σε ένα λιμάνι ακμάζον, ένα ζωτικό βιομηχανικό κέντρο το οποίο έχει σε συντριπτικό ποσοστό αφανιστεί.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Μαριλένα Αστραπέλλου μάς ξεναγεί στην έκθεση και στο έργο του βολιώτη φωτογράφου, ο οποίος υπήρξε μέλος της άτυπης τοπικής «Σχολής» της πόλης του Βόλου που περιλάμβανε σημαντικούς φωτογράφους όπως ο Στέφανος Στουρνάρας (1867-1928), ο Αντώνης Ραφανίδης (1870-1940) και ο Δημήτρης Λέτσιος (1910-2008).

Ο Ζημέρης «κατέγραφε τα γεγονότα κατόπιν ανάθεσης ή αυτόκλητα, χωρίς να παίρνει πολιτική θέση, ως αδέκαστος χρονογράφος που νιώθει τη βαρύτητα της στιγμής, σαν παρατηρητής ουδέτερος αλλά όχι αμέτοχος» όπως εξηγεί ο Παπαϊωάννου.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»