Μαύρες φακές Φενεού στο lunchbox

Food styling Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Οι φακές μπορεί να μαγειρευτούν από το προηγούμενο βράδυ και να διατηρηθούν στο ψυγείο. Το πρωί προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά και το ντρέσινγκ.

Προετοιμασία 10΄ Μαγείρεμα 20΄

ΥΛΙΚΑ (για δύο μεγάλες σαλάτες)

250 γρ. μαύρες φακές

1 φύλλο δάφνης

400 γρ. ντοματίνια βελανίδι, κομμένα στα τέσσερα

1 κίτρινη πιπεριά σε κυβάκια

6 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (δυόσμος, μαϊντανός ή άνηθος ή μάραθος και μυρώνια όταν είναι στην εποχή τους, ή βασιλικός).

1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

2 κουτ. σούπας κάππαρη

200 γρ. φέτα τριμμένη

θαλασσινό αλάτι

Για το ντρέσινγκ

1/2 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας

1 κουτ. γλυκού ξύσμα

ακέρωτου πορτοκαλιού

100 ml ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας κόκκινο ξίδι

θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε τις φακές και τις βράζουμε για 20 λεπτά σε άφθονο, ελαφρώς αλατισμένο, νερό, μαζί με το φυλλαράκι δάφνης. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και όταν οι φακές κρυώσουν τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Σε ένα δεύτερο μπολ ετοιμάζουμε το dressing: χτυπάμε με σύρμα τη σκόνη μουστάρδας με το ξίδι μέχρι να διαλυθεί καλά και, στη συνέχεια, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο, το οποίο μπαίνει σιγά-σιγά. Βάζουμε λίγο αλατοπίπερο και το ντρέσινγκ είναι έτοιμο. (Δεν χρειάζεται να μπει όλη η ποσότητα αν προτιμάτε η σαλάτα σας να είναι πιο στεγνή.)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
Helios Kiosk