Η επιτυχία του προϊόντος των εταιριών που αναπτύσσουν λογισμικά, πλατφόρμες, εφαρμογές και άλλα προγράμματα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των back-end developers, δηλαδή των developers που αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό του προϊόντος στη βάση του. Ο backend developer “χτίζει” όλο τον μηχανισμό ενός λογισμικού με τη βοήθεια διαφόρων γλωσσών προγραμματισμού και τεχνολογιών. Έτσι, απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά μια εφαρμογή είναι να την έχει δημιουργήσει μία ομάδα από ικανούς developers. Χωρίς αυτούς, το τελικό προϊόν δεν αποκτά αξία στην αγορά και αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που οι backend developers πληρώνονται με τόσο υψηλούς μισθούς και είναι περιζήτητοι.

Όπως μας επιβεβαιώνει ο Δημήτρης Κυριακάτης και Ευθύμης Βαφειάδης, Senior Developers και Ιδρυτές του Workearly, της πρώτης εκπαιδευτικής coaching υπηρεσίας για επιτυχημένη καριέρα στην αγορά της τεχνολογίας, αυτή τη στιγμή που ήδη πολλές εταιρείες δουλεύουν αποκλειστικά remotely υπάρχουν πολλά επιτυχημένα παραδείγματα Ελλήνων που δουλεύουν remotely για εταιρεμανίες του εξωτερικού.

Όπως πιθανότατα είναι γνωστό, οι εφαρμογές λειτουργούν με δεδομένα, τα οποία αποθηκεύονται σε servers. Παράλληλα, διαθέτουν ένα περιβάλλον στο οποίο περιηγούνται οι χρήστες. Το server-side development αποτελεί το αντικείμενο των backend developers ενώ αντίστροφα, το user interface είναι αντικείμενο των front-end developers. Όπως είναι λογικό, ο τελικός χρήστης συνήθως αγνοεί τις διεργασίες που γίνονται στο υπόβαθρο. Εξάλλου, αυτό που τον αφορά, είναι να λειτουργούν όλα σωστά στο frontend, το κομμάτι με το οποίο εκείνος έρχεται σε επαφή.Στις περισσότερες περιπτώσεις το backend χρειάζεται περισσότερο effort από τους developers, γιατί αποτελεί τη βάση του project. Οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύπτει εκεί, επηρεάζει συνήθως άμεσα το αποτέλεσμα που βλέπει ο τελικός χρήστης.

Σύμφωνα με το Workearly: “Από την εμπειρία μας, υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση ότι ένας developer αρκεί να γνωρίζει μία ή περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει στην αγορά. Οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν Backend Developers με μία ευρεία γνώση τεχνολογιών όπως: Backend Programming Languages, Frameworks, Databases , Servers , APIs

Για να διεκδικήσει λοιπόν κάποιος μία θέση ως backend developer θα πρέπει να διαθέτει γνώσεις σε  κάποιο “Back-end Stack”. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή;

  • Java Stack: Java & Java Frameworks (Spring Frameworks – Microservices)
  • Python Stack: Python & Python Frameworks (Django, Flask)
  • JavaScript Stack:js  & Node.js Frameworks (Express, Meteor)
  • C# Stack: C# & Frameworks( ASP.NET Core ,Entity)

Επιπλέον , ένας Backend Developer οφείλει να γνωρίζει:

  • Algorithms and Data Structures
  • Databases (SQL, NoSQL)
  • Git (version control system)
  • Knowledge of APIs
  • Knowledge of Servers
  • CI /CD, Jenkins, Gitlab CI/ CD
  • Cloud/Containers, Docker
  • Unit / Integration Testing

Είναι λοιπόν σαφές ότι το ακαδημαϊκό υπόβαθρο δεν μπορεί να ισοσταθμίσει τις ελλείψεις σε σημαντικά ζητούμενα skills. Κρίσιμο κριτήριο στην επιλογή ενός backend developer από μία εταιρεία είναι η τεχνική αξιολόγηση και η διαπίστωση των γνώσεων μέσω online tests και assignments. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η τεχνική αξιολόγηση είναι το σημαντικότερο μέρος της διαδικασίας πρόσληψης, ακόμα και σε “junior” θέσεις χωρίς μεγάλη προϋπηρεσία . Στην πραγματικότητα αυτό που αποδεδειγμένα συμβαίνει είναι ότι αν για μία θέση junior βρεθούν υποψήφιοι με συγκεκριμένα τεχνικά skills, τα οποία μπορούνα να αποδείξουν μέσα από μια τεχνική αξιολόγηση, ακόμα και χωρίς προϋπηρεσία μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ακόμα με πολύ καλό πρώτο μισθό.

Το Workearly είναι η μοναδική υπηρεσία που παρέχει τη δυνατότητα προσομοιώσεων τεχνικής αξιολόγησης με απαιτητικές ασκήσεις σε συγκεκριμένο χρόνο, όπως ακριβώς διεξάγονται σε πραγματικές συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο, οι developers – αφού πρώτα εκπαιδευτούν από το Workearly με υλικό ειδικά διαμορφωμένο από senior developers, το οποίο περιλαμβάνει case studies, live coding και assignments – συμμετέχουν σε προσομοιώσεις τεχνικής αξιολόγησης και έχουν σημαντικό προβάδισμα έναντι άλλων που βλέπουν τις ερωτήσεις των εξετάσεων για πρώτη φορά.

Πολλές εταιρείες επιβεβαιώνουν ότι όσοι developers έχουν ολοκληρώσει το technical training του Workearly διαθέτουν την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση που αναζητούν για το προσωπικό τους.

Όπως σημειώνει ο Πάνος Κοψαύτης, Technology Recruitment Team Leader της ManpowerGroup Greece, «Η ζήτηση σε Backend Developers όλων των επιπέδων είναι πολύ μεγάλη αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ειδικά  οι υποψήφιοι με τα απαραίτητα skills σε σύγχρονα programming languages & frameworks προτιμώνται ιδιαίτερα. Το Workearly δουλεύει πολύ στοχευμένα σε αυτή την κατεύθυνση»

Είναι δεδομένο ότι τα τεχνικά skills πρέπει να συνοδεύονται με την αντίστοιχη διαμόρφωση ενός πλήρους και άρτιου Βιογραφικού και Linkedin Profile, το οποίο θα αναδεικνύει τόσο τις τεχνικές δεξιότητες των υποψηφίων όσο και τα soft skills που διαθέτουν. Προς αυτό τον σκοπό, το Workearly προετοιμάζει τους υποψηφίους με προσομοιώσεις συνεντεύξεων και στο σκέλος που αφορά τα soft skills.

Με τεχνογνωσία σε εκπαιδευτικές πρακτικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως, φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την προσέγγιση της εξατομικευμένης εκπαίδευσης, η οποία άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στην επαγγελματική κατάρτιση. Η εκπαίδευση γίνεται 100% εξ αποστάσεως και αποκλειστικά στους χρόνους του καθενός ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη ευελιξία.

Mε παρουσία σε περισσότερες από 6 χώρες και εκατοντάδες επαγγελματίες που το εμπιστεύονται στην Ελλάδα, με πολλούς να είναι στελέχη εταιρειών με θέσεις ευθύνης σε μεγάλες πολυεθνικές, το Workearly αναγνωρισμένα αντιπροσωπεύει την νέα εποχή στην ατομική εκπαίδευση και το upskilling.​

Αυτή τη στιγμή, ήδη πολλές εταιρείες δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά remotely, το Workearly είναι ο μοναδικός οργανισμός που εξειδικεύεται στην προετοιμασία εξ αποστάσεως εργασίας για χώρες του Εξωτερικού και αναλαμβάνει να καθοδηγήσει όσους θέλουν να μπουν στον χώρο του IT και να απευθυνθούν όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην Παγκόσμια αγορά εργασίας.

Οποιοσδήποτε υποψήφιος ενδιαφέρεται για την ειδικότητα του backend developer ή για οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα του IT μπορεί να απευθυνθεί στο Workearly και μέσω της δωρεάν αξιολόγησης προφίλ, αφού δημιουργηθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλάνο, σύμφωνα με τους στόχους και το τεχνικό του υπόβαθρο, να προετοιμαστεί σωστά για να διεκδικήσει νέες ευκαιρίες καριέρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.