«Με Σεβασμό για το Μέλλον». Ο τίτλος της πρωτοβουλίας του καφέ Nescafé με στόχο τον περιορισμό του πλαστικού μιας χρήσης, μας βάζει απευθείας στο κεντρικό του νόημα. Το πολυδιάστατο, σπονδυλωτό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που αναμένεται σταδιακά να επεκταθεί περαιτέρω, εστιάζει προς το παρόν στη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά μιας χρήσης, μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού, στην απομάκρυνση και ορθή διαχείριση θαλάσσιων απορριμμάτων, αλλά και στην ενίσχυση εναλλακτικών επιλογών, φιλικών προς το περιβάλλον, συμβάλλοντας στη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης.

.

Όλα αρχίζουν από τις καθημερινές μας συνήθειες

Η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινά από τις πιο μικρές μας κινήσεις. Και ο πρωινός (ή μεσημεριανός ή απογευματινός) καφές μας ανήκει στις πλέον αγαπημένες και αναντικατάστατες. Δεν ισχύει το ίδιο και για το πλαστικό καλαμάκι που χρησιμοποιούσαμε για να τον απολαύσουμε. Για αυτό και μια από τις ελληνικές επιχειρήσεις που υποστηρίζει ο καφές Nescafé στην προσπάθειά του να συμβάλει στον περιορισμό του πλαστικού μιας χρήσης, είναι το Staramaki.

.

Τι είναι το Staramaki;

Μια απλή – και για αυτόν ακριβώς το λόγο ιδιοφυής – ιδέα κρύβεται πίσω από το Staramaki, που είναι ταυτόχρονα το όνομα της Ελληνικής Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, αλλά και του τελικού προϊόντος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο «καλαμάκι» που παράγεται από το ίδιο το φυσικό στέλεχος των σιτηρών, αξιοποιώντας τις πρώτες ύλες της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς, όπου και εδρεύει η επιχείρηση. Εκτός από μια εξαιρετικά χρηστική και φιλική προς το περιβάλλον λύση για την αντικατάσταση του πλαστικού καλαμακίου μιας χρήσης, το Staramaki στηρίζει τη ντόπια αγροτική οικονομία και προσφέρει θέσεις εργασίας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η επιχείρηση Staramaki ανήκει σε όλους όσους συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, ενισχύοντας έτσι την δοκιμαζόμενη αγροτική οικονομία, αλλά και αξιοποιώντας το υποπροϊόν της τοπικής καλλιέργειας. Με άλλα λόγια, Το Staramaki καταφέρνει να δώσει ζωή σε ένα τμήμα του σιταριού που σε άλλη περίπτωση θα θεωρούνταν άχρηστο.

.

Φωτογραφία που εικονίζει υπάλληλο να εργάζεται στην κατασκευή των «staramakia», την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020. Εκατό χιλιάδες μοναδικά καλαμάκια από σιτάρι, αποτελούν την πρώτη μεγάλη ποσότητα από «staramakia», που παρήγαγε, πριν από λίγες μέρες, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) στο Κιλκίς, αξιοποιώντας το υποπροϊόν μιας καλλιέργειας που είναι ευρέως διαδεδομένη στην περιοχή. Έχοντας ως ορμητήριο ένα κτίριο στο Μεταλλικό Κιλκίς, όπου εγκατέστησαν τη μονάδα παραγωγής, τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ κάνουν πλέον πράξη μια ιδέα με οικολογικό και κοινωνικό πρόσημο, στο πλαίσιο και των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Μέσα από την ΚΟΙΝΣΕΠ, άνεργοι Έλληνες και πρόσφυγες στο Κιλκίς βρήκαν εργασία αλλά και ένα νέο όραμα για τον τόπο τους, που «χτυπήθηκε» ανελέητα από την οικονομική κρίση. Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Η συμβολή του καφέ Nescafé

Πιστεύοντας στο όραμα νέων ανθρώπων με όρεξη, διάθεση, πάθος και νέες ιδέες, ο καφές Nescafé έσπευσε να ενισχύσει – και μάλιστα σημαντικά – την Κοιν.Σ.Επ. Staramaki, προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί, καλύπτοντας περαιτέρω ανάγκες, αλλά και να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην αγορά, ωφελώντας παράλληλα και την τοπική κοινωνία του Κιλκίς.

Ο καφές Nescafé στηρίζει το Staramaki, παρέχοντας τεχνογνωσία, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποστήριξη, ώστε να μπορέσει η Κοιν.Σ.Επ. να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της, να εξαπλασιάσει την παραγωγική της δύναμη και να αναπτυχθεί δημιουργώντας νέες ευκαιρίες στην αγορά.

.

Όπως επισημαίνει η ομάδα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Staramaki: «Ενθάρρυνση, Καθοδήγηση, Εμπιστοσύνη, Σεβασμός. Το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει ο καφές Nescafé για το staramaki, αποτελεί τόσο επιβράβευση των προσπαθειών μας, όσο και ισχυρό κίνητρο να συνεχίσουμε να δημιουργούμε θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και με σεβασμό στο περιβάλλον».

Με το Staramaki και τις υπόλοιπες καταναλωτικές επιλογές που κάνουμε μέσα στην ημέρα μας, μπορούμε κι εμείς να γίνουμε αρωγοί και συμμέτοχοι της πορείας προς ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη. Και κανένα από τα πράγματα που κάνουμε μέσα στην ημέρα μας δεν είναι σημαντικότερο από αυτό.