Προετοιμασία 15′, Αναμονή 2′-3′

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

2 αντίβ, σε κομμάτια πάχους 1½ – 2 εκ.

100 γρ. εσκαρόλ, σε κομμάτια πάχους 1½ – 2 εκ.

100 γρ. βαλεριάνα

3 κ.σ. αποξηραμένα κράνμπερι

2 κ.σ. τριμμένο καρύδι + 6-7 ολόκληρα για το γαρνίρισμα

60 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το τηγάνι

2 κ.σ. λευκό ξύδι

2 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε 6 φέτες

150 γρ. μπλε τυρί

1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχινόπρασο

½ φλ. φύλλα μαϊντανού

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε τα αντίβ, το εσκαρόλ και τα φύλλα βαλεριάνας σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα κράνμπερι και τα τριμμένα καρύδια. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ χτυπώντας στο μούλτι το ελαιόλαδο με το λευκό ξίδι, αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε τα αχλάδια για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν λίγο.

Κρατάμε 1-2 κ.σ. από το ντρέσινγκ και ρίχνουμε το υπόλοιπο στη σαλάτα. Βάζουμε από πάνω τα αχλάδια, το μπλε τυρί σπασμένο με τα χέρια, το σχινόπρασο, τα φύλλα μαϊντανού και διακοσμούμε με τα ολόκληρα καρύδια και προσθέτουμε το υπόλοιπο ντρέσινγκ.