Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Νοστιμότατο και εύκολο γλυκό με παραδοσιακή συνταγή της Ρούμελης.

Φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία: ½ ώρα, Ψήσιμο: 45 λεπτά περίπου

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 8-10 μερίδες)

1 λίτρο αγελαδινό γάλα πλήρες

1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

3 αυγά

1 βανίλια

1 κουτ. σούπας βούτυρο

Το ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο, βιολογικό)

Ζάχαρη άχνη και κανέλα (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε στην φωτιά μια μεσαία κατσαρόλα και ρίχνουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.  Βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου πήξει το μείγμα μας. Προσοχή πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς αλλοιώς μπορεί να κολλήσει.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει ανακατεύοντας πού και πού. Όταν κρυώσει ρίχνουμε τα αυγά κτυπημένα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να γίνει μια πηχτή κρέμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180⁰C.  Bουτυρώνουμε το ταψί μας ή το πυρέξ μας, και ρίχνουμε μέσα την κρέμα.  Την ψήνουμε για 45 λεπτά. Πρέπει να κάνει μια ροδοκόκκινη κρούστα.  Την αφήνουμε να κρυώσει και προαιρετικά την πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk