Αρνάκι με ξερά βερίκοκα και κουσκούς

Ένα νόστιμο comfort food από τη Θεσσαλονίκη.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

 

Προετοιμασία 10′ Μαγείρεμα 2 ώρες περίπου

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 κιλό αρνί από μπούτι, κομμένο σε κυβάκια 5Χ5 εκ. περίπου

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

3 μεγάλα κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

1½ κ.σ. μέλι

1/2 λίτρο σπιτικός ζωμός κοτόπουλο

½ λίτρο χυμός πορτοκαλιού φρέσκος

1 κοφτό κουταλάκι κύμινο

1 κοφτό κουταλάκι γαρίφαλο

½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα

½ κ.γ. κανέλα

350 γρ. βερίκοκα ξερά

½ μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος

10 γρ. φιλέ αμυγδάλου

Για το κουσκούς

½ κιλό κουσκούς

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το αρνί με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα.

Βάζουμε στο μούλτι το σκόρδο και τα κρεμμύδια και τα χτυπάμε καλά.  Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το αρνί και τα αφήνουμε και αυτά να σοταριστούν. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τον ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το αρνί – θα πάρει περίπου 1 με 1½ ώρα.

Οταν είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε το κύμινο, το γαρίφαλο και την πάπρικα και την κανέλα και 10 λεπτά προτού γίνει προσθέτουμε τα βερίκοκα και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.

Φτιάχνουμε το κουσκούς: Σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο το κουσκούς για 5-6 λεπτά. Με μια κουτάλα παίρνουμε ζωμό από το αρνί και τον ρίχνουμε στο κουσκούς. Το αφήνουμε να βράσει. Οταν είναι έτοιμο, θα χρειαστεί περίπου 8-10 λεπτά, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το αρνί και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με 1-2 φυλλαράκια δυόσμου και φιλέ αμυγδάλου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk