Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Brain» και στην οποία περιελήφθησαν και ελληνικά στοιχεία μαρτυρεί ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να «πυροδοτήσει», σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις, το σύνδρομο Guillain-Barré.

Πολυσυστημική νόσος

Είναι πλέον γνωστό μέσα από την εμπειρία ενάμιση και πλέον χρόνου ότι η COVID-19 είναι μια νόσος που δεν προσβάλλει μόνο το αναπνευστικό σύστημα αλλά πλήθος άλλων συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού εγκυμονώντας κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπλοκών. Μεταξύ των επιπλοκών που έχουν καταγραφεί ως σήμερα από ερευνητές και αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο είναι αυτές του κεντρικού και του περιφερικού νευρικού συστήματος.

Το σπάνιο αλλά σοβαρό σύνδρομο

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται λανθασμένα στα υγιή νεύρα του προκαλώντας μυϊκή αδυναμία και ενίοτε παράλυση. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν επί εβδομάδες ή και χρόνια. Σημειώνεται βέβαια ότι πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο σύνδρομο (η συχνότητα εμφάνισής του είναι 1-2 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα), το οποίο όμως μπορεί να είναι σοβαρό.

Το Guillain-Barré πυροδοτείται από μια οξεία βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη. Από την αρχή της πανδημίας, ειδικοί ανά τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 90 διαγνώσεις του συνδρόμου μετά από λοίμωξη με τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο το αν η COVID-19 αποτελεί έναν επιπλέον ιογενή παράγοντα που πυροδοτεί το σύνδρομο ή αν οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί ως τώρα μετά από λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 αποτελούν απλή σύμπτωση, παρέμενε ως τώρα ασαφές.

Μελέτη (και) σε περιπτώσεις ελλήνων ασθενών

Tώρα ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Εrasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας χρησιμοποίησαν μια διεθνή βάση που περιέχει στοιχεία σχετικά με ασθενείς με σύνδρομο Guillain-Barré (πρόκειται για την International GBS Outcome Study – IGOS) προκειμένου να μελετήσουν ασθενείς από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 30 Μαΐου του 2020. Μέσα σε αυτήν την περίοδο στη μελέτη προστέθηκαν 49 περιστατικά Guillain-Barré από την Κίνα, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Βρετανία.

Πάνω από 2 στους 10 είχαν προηγουμένως COVID-19

Οπως προέκυψε, το 22% των ασθενών με Guillain-Barré που προστέθηκαν στην IGOS κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της πανδημίας είχαν προσβληθεί πριν από την εμφάνιση του συνδρόμου από τον νέο κορωνοϊό. Στο σύνολό τους ήταν άνω των 50 ετών και συχνά εμφάνισαν πάρεση του προσωπικού νεύρου (ποσοστό 65%) ενώ το 64% παρουσίαζε μια απομυελυνωτική μορφή του συνδρόμου. Κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο το 73% των ασθενών με Guillain-Barré που είχαν προσβληθεί από COVID-19 εμφάνιζε αυξημένους δείκτες φλεγμονής. Ολοι οι ασθενείς πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια τόσο για το σύνδρομο όσο και για την COVID-19.

Σύνδεση σε κάποιες περιπτώσεις

Ωστόσο οι ερευνητές τόνισαν πως δεν εντόπισαν συνολικά μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που διαγνώσθηκαν με Guillain-Barré κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της πανδημίας σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Αυτό, όπως είπαν, μαρτυρεί πως ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της λοίμωξης με τον νέο κορωνοϊό και του Guillain-Barré, η COVID-19 μπορεί ορισμένες φορές να οδηγήσει σε εμφάνιση του συνδρόμου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η COVID-19 μπορεί να προηγηθεί του συνδρόμου Guillain-Barré σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο η ύπαρξη άμεσης σύνδεσης ή αιτιολογικής σχέσης πρέπει να αποδειχθεί περαιτέρω» ανέφερε ο Μπαρτ Τζέικομπς, από το Τμήμα Νευρολογίας και Ανοσολογίας του Κέντρου Erasmus εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης.