Σε ηλικία 81 ετών πέθανε στο Λονδίνο ο σερ Κλάιβ Σινκλέρ, εφευρέτης που έγινε παγκοσμίως διάσημος τη δεκαετία του 1980 με τους υπολογιστές ΖΧ Spectrum.

To θρυλικό μηχάνημα με τα λαστιχένια πλήκτρα πούλησε εκατομμύρια κομμάτια έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση των προσωπικών υπολογιστών. Παρόλα αυτά, ο ίδιος απέφευγε να το χρησιμοποιεί.

Η κόρη του Μπελίντα Σινκλέρ ανακοίνωσε ότι ο πατέρας της απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης έπειτα από δεκαετή μάχη με τον καρκίνο.

To ΖΧ Spectrum ήταν ένας από τους πρώτους υπολογιστές για τις μάζες

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα συνέχιζε να εργάζεται για τις εφευρέσεις του «επειδή αυτό ήταν που αγαπούσε να κάνει» δήλωσε η κ. Σινκλέρ σύμφωνα με το BBC.

Το 2013 ο Σινκλέρ είχε δηλώσει στο βρετανικό δίκτυο ότι δεν χρησιμοποιούσε υπολογιστές.

«Δεν μου αρέσουν οι περισπασμοί» είχε πει τότε. «Αν είχα υπολογιστεί θα άρχιζα να σκέφτομαι τι θα μπορούσα να αλλάξω, και δεν θέλω να το κάνω αυτό. Η συζυγός μου έχει την καλοσύνη να φροντίζει αυτά τα θέματα για μένα».

Το τρίκυκλο C5 δεν γνώρισε επιτυχία (David Levenson)

Ο Spectrum ήταν μεγάλη επιτυχία, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με το παράξενο ηλεκτρικό τρίκυκλο C5 που παρουσιάστηκε από την εταιρεία Sinclair το 1985. Η αγορά έμεινε απογοητευμένη από τη μικρή εμβέλεια, τη χαμηλή ταχύτητα και την αδυναμία κίνησης σε ανηφόρες. Η αποτυχία του οχήματος έφερε οικονομικά προβλήματα στον εφευρέτη.

«Μερικές φορές πιστεύω ότι ήταν κάπως μπροστά από την εποχή του» είπε η κόρη του.

Πρόσθεσε ότι ο Σινκλέρ της ήταν αφοσιωμένος πατέρας και παππούς.

Άφησε πίσω του τρία παιδιά, πέντε εγγόνια και δύο δισέγγονα.