Προετοιμασία – Παρασκευή 40΄-45΄

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

Για τα αχλάδια

6 αχλάδια

1 μπουκάλι (750 ml) μαυροδάφνη

70 γρ. φρέσκο τζίντζερ

3 σπόροι καρδάμωμο

1-2 αστεροειδείς γλυκάνισοι

1 ξυλάκι κανέλας

1 λεμόνι ακέρωτο, σε φέτες

3 καρφάκια γαρίφαλο

100 γρ. καστανή ζάχαρη

4-5 σταγόνες ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα, για το σερβίρισμα

Για τη σούπα σοκολάτας

380 ml κρέμα γάλακτος 30%-35% λιπαρά

500 γρ. κουβερτούρα με περίπου 75% κακάο

100 ml εσπρέσο, ζεστός

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

200 ml κρασί από αυτό στο οποίο έβρασαν τα αχλάδια

Για το σιρόπι

Το κρασί που έχει μείνει μετά το βράσιμο των αχλαδιών και την παρασκευή της σούπας σοκολάτας, σουρωμένο

40 γρ. καστανή ζάχαρη

2 κ.γ. κορν φλάουρ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αχλάδια: Καθαρίζουμε προσεκτικά τα αχλάδια ώστε να μην κοπούν τα κοτσάνια τους. Κόβουμε οριζόντια μια λεπτή φετούλα από τη βάση τους ώστε να στέκονται όρθια όταν τα ακουμπάμε.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά τα υπόλοιπα υλικά σε μια μεσαία κατσαρόλα (πρέπει να χωράνε τα αχλάδια όρθια στον πάτο). Μόλις πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα αχλάδια. Αν τα αχλάδια δεν είναι εντελώς καλυμμένα, προσθέτουμε λίγο-λίγο κρασί, ώστε να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ποσάρουμε για 15-20 λεπτά. Τα τσιμπάμε με μια οδοντογλυφίδα για να δούμε αν έχουν μαλακώσει.

Σούπα σοκολάτας: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη να λιώσει καλά η κουβερτούρα και προσθέτουμε τον καφέ. Προσθέτουμε τη βανίλια και το κρασί και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ώστε να διατηρηθεί η σούπα μας ζεστή.

Σιρόπι: Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί σε ένα κατσαρολάκι. Το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Πασπαλίζουμε με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη όσο σιγοβράζει. Μόλις αρχίσει να πήζει αποσύρουμε από τη φωτιά (περίπου 5 λεπτά).

Σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα. Στο κέντρο τοποθετούμε όρθια τα αχλάδια, τα περιχύνουμε με το σιρόπι κρασιού (αυτό θα δώσει ωραίο επιπλέον χρώμα και λάμψη) και πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα.