Προετοιμασία 35΄ Μαγείρεμα 1 ώρα και 10΄

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

500 γρ. στριφτάρια (παραδοσιακά ζυμαρικά που φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα με διαφορετικό όνομα από τόπο σε τόπο – όλες οι ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες ζυμαρικών τα παράγουν και τα βρίσκουμε στα περισσότερα σουπερμάρκετ)

1 κιλό φρέσκα μύδια, με το κέλυφος, κατά προτίμηση όχι κατεψυγμένα

Ξύσμα και χυμός από 1 ακέρωτο λεμόνι

2 κ.γ. πάστα ψητού σκόρδου

80 ml ελαιόλαδο

2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)

2-3 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Για την πάστα ψητού σκόρδου

5 ολόκληρα κεφάλια σκόρδου

5 κ.σ. ελαιόλαδο

Ελάχιστο αλάτι

1 κ.γ. ξίδι (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πάστα σκόρδου: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Καθαρίζουμε τα κεφάλια του σκόρδου και ξεχωρίζουμε τις σκελίδες. Τις καθαρίζουμε. Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου και ένα κομμάτι λαδόκολλας και τυλίγουμε τις σκελίδες πρώτα στη λαδόκολλα και μετά στο αλουμινόχαρτο. Τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξίδι, αν το χρησιμοποιήσουμε, και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν κρέμα. Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που θέλουμε και φυλάσσουμε την υπόλοιπη σε βαζάκι που κλείνει ερμητικά (προσθέτοντας ελάχιστο λάδι στην επιφάνεια) στο ψυγείο. Διατηρείται για 3-4 εβδομάδες.

Στριφτάρια: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό και προσθέτουμε τα στριφτάρια. Τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Καθαρίζουμε πολύ καλά τα μύδια ως εξής: Πετάμε όσα έχουν ανοίξει, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι χαλασμένα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με άφθονο νερό για να φύγει όλη η άμμος που έχουν μέσα τους. Στη συνέχεια τρίβουμε με ένα σύρμα τα κελύφη τους ώστε να καθαρίσουν εντελώς. Αφαιρούμε το γένι τους, κρατώντας κάθε μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το γένι με το άλλο με μια απότομη, κοφτή κίνηση. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε τα μύδια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε την πάστα ψητού σκόρδου, τα μυρωδικά και το ξύσμα από το λεμόνι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3-4 λεπτά κι έπειτα ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Σουρώνουμε τα στριφτάρια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μύδια. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε πάνω στο μάτι αλλά με κλειστή φωτιά για 3-4 λεπτά να απορροφήσουν τα υγρά. Τα στρώνουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.