Κορυφαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο να αναβάλλει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου Covid-19 από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αρμόδιες αρχές ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο για τη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων.

Όπως γράφει η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το εμβόλιο της Moderna.

Η Δρ Τζάνετ Γούντκοκ, η οποία ασκεί χρέη επιτρόπου στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Δρ Ροσέλ Ουαλένσκι, είπαν στον συντονιστή του Λευκού Οίκου για την Covid-19, Τζέφρι Ζίεντς, ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου μπορεί να υπάρχουν επαρκή δεδομένα μόνο για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Σε ερώτηση που υποβλήθηκε για τη συνάντηση, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ό,τι υπαγορεύουν οι επιστήμονες.

Η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, επανέλαβε, θα ξεκινήσει μόνο εάν και όταν δοθεί το πράσινο φως από την FDA και τα CDC.

Νωρίτερα, ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι εκτίμησε πως η τρίτη δόση είναι «πιθανό» να αποδειχθεί αναγκαία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Φάουτσι επικαλέστηκε ισραηλινά στοιχεία που δείχνουν ότι η τρίτη δόση μειώνει κατά δέκα φορές τον σχετικό κίνδυνο τόσο για διάγνωση Covid-19 όσο και για σοβαρή νόσο, αναφέρουν οι Financial Times.

«Αν η απόκριση έχει διάρκεια, πιθανότατα θα υιοθετήσουμε ως ρουτίνα ένα σχήμα τριών δόσεων, πρώτα όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθούμε ότι αυτό ισχύει» είπε.