Η τρίτη δόση εμβολίου Covid-19 που εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση «πιθανότατα» θα αποδειχθεί αναγκαία για μακροπρόθεσμη προστασία, όμως την τελική απόφαση θα λάβει η αρμόδια αρχή φαρμάκων, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι.]

Είπε ακόμα ότι το νέο στέλεχος Μ του κοροναϊού, το  έχει φτάσει και στην Ελλάδα, παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο «δεν θεωρείται άμεση απειλή».

Το στέλεχος M αναγνωρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον ΠΟΥ ως «στέλεχος ενδιαφέροντος» (variant of interest), όχι όμως ως «στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος» (variant of concern) όπως το στέλεχος Δέλτα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Φάουτσι επικαλέστηκε ισραηλινά στοιχεία που δείχνουν ότι η τρίτη δόση μειώνει κατά δέκα φορές τον σχετικό κίνδυνο τόσο για διάγνωση Covid-19 όσο και για σοβαρή νόσο, αναφέρουν οι Financial Times.

«Αν η απόκριση έχει διάρκεια, πιθανότατα θα υιοθετήσουμε ως ρουτίνα ένα σχήμα τριών δόσεων, πρώτα όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθούμε ότι αυτό ισχύει» είπε.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έπειτα από πόρισμα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το Ισραήλ, μια από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης, ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις θα θεωρούνται εμβολιασμένοι μόνο για ένα εξάμηνο πριν προχωρήσουν και στην τρίτη.