Προετοιμασία 45΄, Μαγείρεμα 45΄, Ψήσιμο 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 12 μερίδες)

Για την κρέμα

500 γρ. φρέσκο γάλα

½ λοβός φυσικής βανίλιας

500 γρ. ζάχαρη

4 κρόκοι αβγών (κρατάμε τα ασπράδια για τη μαρέγκα)

50 γρ. κορν φλάουρ

250 γρ. λευκή κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

250 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί

Για τη μαρέγκα

8 ασπράδια αβγών

480 γρ. ζάχαρη (μπορεί να χρειαστεί λιγότερη ή περισσότερη ανάλογα με το βάρος των ασπραδιών)

Για τα φρούτα

2 λάιμ (ο χυμός)

2 πορτοκάλια

2 ροζ γκρέιπφρουτ

10 φράουλες (κατεψυγμένες όταν είναι εκτός εποχής)

2 φέτες ανανά

1 φέτα μάνγκο

10 φύλλα δυόσμου

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κρέμα: Ανοίγουμε τον λοβό της βανίλιας στη μέση κατά μήκος με ένα αιχμηρό μαχαίρι και ξύνουμε το εσωτερικό του με τη λάμα του μαχαιριού ή με ένα κουτάλι για να μαζέψουμε τα σπόρια του. Τα ρίχνουμε μαζί με τον λοβό σε μια κατσαρόλα με το γάλα και τη μισή ζάχαρη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά.

Χτυπάμε, με έναν αβγοδάρτη, σε ένα μπολ τους κρόκους με το κορν φλάουρ και την υπόλοιπη ζάχαρη. Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα του γάλακτος ρίχνουμε λίγο στο μείγμα των κρόκων. Χτυπάμε καλά και αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το γάλα. Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα (θα μας πάρει περίπου 10 λεπτά).

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά. Ενσωματώνουμε τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ή κουτάλα.

Μαρέγκες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C. Ζυγίζουμε τα 8 ασπράδια και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Μετράμε τη διπλή σε βάρος ποσότητα ζάχαρης και την προσθέτουμε στο μίξερ. Χτυπάμε, με το σύρμα, στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να πήξει η μαρέγκα και να δημιουργηθούν κορυφές. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε ένα κορνέ. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και σχηματίζουμε επάνω της, με το κορνέ, μπαστουνάκια μήκους 8-10 εκ. Τα ψήνουμε για 1 ώρα. Θα πρέπει να ξεκολλάνε με ευκολία από τη λαδόκολλα όταν τα ανασηκώνουμε λίγο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Διατηρούνται σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

Φρούτα: Καθαρίζουμε τα εσπεριδοειδή από τη φλούδα και το λευκό τους εξωτερικό μέρος. Κόβουμε ανάμεσα στα λευκά μέρη (μεμβράνη) και βγάζουμε τα φιλέτα. Τα ρίχνουμε σε ένα σκεύος και προσθέτουμε τον χυμό του λάιμ.

Κόβουμε τα υπόλοιπα φρούτα σε φέτες. Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τα ρίχνουμε όλα στο σκεύος.

Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο 2 κ.σ. από την κρέμα και 1 κ.σ. από τα φρούτα. Επαναλαμβάνουμε. Στολίζουμε από πάνω με μαρέγκες.