Προετοιμασία 15′ Μαγείρεμα 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4 – 6 μερίδες)

1 μέτριο, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό μοσχάρι (κιλότο), κομμένο σε κύβους 5 εκ.

2 καρότα, σε ροδέλες

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 συσκευασία (250 γρ.) ντοματάκια κονκασέ

2 δαφνόφυλλα

4 κόκκοι μπαχάρι

1 ξύλο κανέλας

500 ml ζωμό

Αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας

3 μελιτζάνες

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος (½ φλ.)

4 κ.σ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 ml (1 φλ.) γάλα

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρέας και τα καρότα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας και να «θωρακιστεί» (περίπου 8 λεπτά). Ρίχνουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε τον ζωμό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και βράζουμε για 30-35 λεπτά με κλειστή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, ενισχύουμε τη γεύση με κάποιο από τα μπαχαρικά.

Πουρές μελιτζάνας: Τρυπάμε με ένα μαχαιράκι τις μελιτζάνες και τις κρατάμε μία-μία πάνω από ένα αναμμένο γκαζάκι για να καπνιστούν και να σκάσει ελαφρώς η φλούδα τους. Επειτα τις ξεφλουδίζουμε και βάζουμε την ψίχα τους σε ένα σουρωτήρι, να στραγγίξουν καλά.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να έχουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Προσθέτουμε τη στραγγισμένη ψίχα από τις μελιτζάνες και το γάλα. Τα δουλεύουμε σε  χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν κρέμα και τέλος ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα καρυκεύματα.