Προετοιμασία 40′, Ψήσιμο 22′

ΥΛΙΚΑ (για 22-25 τυροπιτάκια)

Για τη ζύμη

3 κ.σ. κολοκυθόσπορος + επιπλέον για πασπάλισμα

3 κ.σ. ηλιόσπορος + επιπλέον για πασπάλισμα

2 κ.σ. λιναρόσπορος + επιπλέον για πασπάλισμα

1 κ.σ. σουσάμι + επιπλέον για πασπάλισμα

500 γρ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 αβγό + 1 για άλειμμα

½ κ.γ. αλάτι

Παπαρουνόσπορος, για πασπάλισμα

Για τη γέμιση

350 γρ. γραβιέρα

150 γρ. ξινομυζήθρα

100 γρ. φρέσκο ανθότυρο

½ ματσάκι δυόσμος (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος

Πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Γέμιση: Ρίχνουμε τα τυριά σε ένα μπολ και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τον δυόσμο και το πιπέρι και ανακατεύουμε πάλι. Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να σκληρύνει και να πλάθεται, μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη.

Ζύμη: Χτυπάμε σε ένα γουδί, με το γουδοχέρι, τον κολοκυθόσπορο, τον ηλιόσπορο, τον λιναρόσπορο και το σουσάμι. Θέλουμε να σπάσουν λίγο οι σπόροι χωρίς να τριφτούν πάρα πολύ. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι ολικής, τους σπασμένους σπόρους, το βούτυρο, το γιαούρτι, το αλάτι και το αβγό. Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια, μέχρι να έχουμε μια ωραία απαλή ζύμη που δεν κολλάει. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βγάζουμε από το ψυγείο το μπολ με τα τυριά. Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε κομμάτια από το μείγμα και τα πλάθουμε με τις παλάμες μας σε στρογγυλά μπαλάκια, σε μέγεθος κερασιού. Βάζουμε όλα τα μπαλάκια σε μια πιατέλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την πλάθουμε σε μπαλάκια μεγέθους ενός καρυδιού. Τα ανοίγουμε στις παλάμες μας, δημιουργώντας μικρούς δίσκους. Βάζουμε στο κέντρο τους από ένα τυρομπαλάκι. Τα κλείνουμε μέσα στη ζύμη και τα πλάθουμε σαν κεφτεδάκια. Πρέπει η ζύμη να κλείσει καλά, ώστε να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Χτυπάμε με ένα πιρούνι ένα αβγό και αλείφουμε τα τυροπιτάκια. Πασπαλίζουμε κάποια με παπαρουνόσπορο, άλλα με ηλιόσπορο, άλλα με κολοκυθόσπορο, άλλα με λιναρόπορο και άλλα με σουσάμι, έτσι ώστε να έχουμε μία ωραία ποικιλία στην πιατέλα που θα τα σερβίρουμε. Ψήνουμε για 22 λεπτά το πολύ, μέχρι να ροδίσουν.