Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων και η επικαιροποιημένη προειδοποίηση για τις επιχειρήσεις στο Χονγκ Κονγκ είναι «εξαιρετικά αγενείς» και αποτελούν «εξαιρετικά παράλογες» ενέργειες εκφοβισμού με «ελεεινές προθέσεις», ανέφερε το γραφείο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ.

Η οδηγία

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν χθες «επιχειρηματική οδηγία» περιγράφοντας τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο Χογκ Κονγκ. Στις απειλές αυτές περιλαμβάνεται η «ικανότητα» του Πεκίνου να αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε διακομιστές στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και ο νέος νόμος ο οποίος επιτρέπει αντίποινα σε όποιον βοηθά ξένα έθνη να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον κινεζικών εταιρειών και αξιωματούχων.

Η οδηγία αυτή επισημαίνει μάλιστα ότι πρόσφατα εγκριθείς νόμος για τις αντι-κυρώσεις «δεν κάνει σαφή διάκριση μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο», υποδηλώνοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ αντιμετώπισαν αυξημένους κινδύνους.

«Αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις επιχειρήσεις και τα άτομα που δραστηριοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ», αναφέρει η οδηγία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέβαλε επίσης κυρώσεις σε επτά ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους που υπηρετούν στο γραφείο του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση εκδίδει επιχειρηματική οδηγία για το Χονγκ Κονγκ.

«Μετά τις αποφάσεις του Πεκίνου κατά το περασμένο έτος, που καταπνίγοπυν το δημοκρατικό αίσθημα των ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ, αναλαμβάνουμε δράση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντον Μπλίνκεν προσθέτοντας: «Σήμερα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ στέκονται αποφασιστικά στο πλευρό των ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ.»Κινε

Κινεζική αντίδραση

Εκπρόσωπος του Επιτρόπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Kονγκ σε ανακοίνωσή του αργά χθες καταδίκασε τις αμερικανικές ενέργειες, λέγοντας ότι πρόκειται για κατάφωρη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Οι (αμερικανικές) ανησυχίες για το επιχειρηματικό περιβάλλον στο Χονγκ Κονγκ είναι ψεύτικες. Οι προσπάθειες τους να καταστραφεί η ευημερία και η σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ, να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια της Κίνας και να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη της Κίνας είναι πραγματικές», ανέφερε στην ανακοίνωση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του νόμου για την ασφάλεια έχει ενισχύσει τη θέση του Χονγκ Κονγκ ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού και επιχειρηματικού κόμβου και οι αμερικανικές κυρώσεις και πιέσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα «άχρηστο χαρτί» που δεν θα ανακόψει την ανάπτυξη της Κίνας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον έχει κατ’ επανάληψη προσπαθήσει να δυσφημίσει τη νομοθεσία τον τελευταίο χρόνο.

«Η τελευταία προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να εκδώσει τη λεγόμενη “προειδοποίηση” με βάση απόλυτα γελοία και αστήρικτη κινδυνολογία για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ καταφέρνει μόνο να αποδείξει την υποκρισία της και τη λογική των “δύο μέτρων και δύο σταθμών”, ως αποτέλεσμα της ιδεολογικής ηγεμονίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωση.