Ο κίνδυνος να μολυνθούν όσοι είναι ανεμβολίαστοι κάνει πλέον επιτακτική την ανάγκη για ταχύτερους ρυθμούς στους εμβολιασμούς. Ναι, μεν υπάρχει, μετά τα μέτρα αύξηση των ραντεβού, αλλά δεν επαρκούν προκειμένου να κτισθεί το τείχος ανοσίας έως το φθινόπωρο. Στο προσκήνιο και ο εμβολιασμός παιδιών άνω των 12 ετών Πρέπει να πολλαπλασιαστούν τα ραντεβού. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που επιχειρείται να καταρτιστεί ημερήσιος κατάλογος ανεμβολίαστων που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Αριθμός νοσούντων και μέσος όρος ηλικίας. Τον κατάλογο, μαθαίνω, πρόκειται να τον καταρτίσουν, μέλη της ειδικής επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

***
Αφού μιλάμε για ανεμβολίαστους και μέσο όρο ηλικίας που βρίσκονται στις ΜΕΘ έχω να σας πω και τούτα: Το τελευταίο 24ωρο στις ΜΕΘ του Σωτηρία νοσηλεύονται 50 άτομα. Προχθές νοσηλεύονταν 40. Θέλετε να μάθετε την ηλικία τους; Είναι ένας 27 ετών, δύο 30 ετών, δύο άλλοι 35, μια γυναίκα 37 ετών, δύο 40 ετών, τρεις 46 ετών και φθάνει η ηλικία τους έως τα 60. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευμένων στις ΜΕΘ είναι μικρός και οι ειδικοί προεξοφλούν ότι θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.

***

Οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ του Σωτηρία, όλοι είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ορισμένοι μάλιστα έχουν και οικογένειες. Ο ένας από τους τριαντάρηδες μάλιστα δικαιολογήθηκε πριν τον διασωληνώσουν ότι πήγε να εμβολιαστεί αλλά του είπαν να περιμένει επειδή είχε κάποιες αλλεργίες. Ψέματα αλήθεια ποιος ξέρει. Γεγονός είναι ότι ο ιός τον δεν περίμενε, νόσησε και τώρα χαροπαλεύει. Οι άλλοι ασθενείς δικαιολογήθηκαν ότι «δεν πρόλαβαν να εμβολιασθούν αν και ήθελαν». Ένας μάλιστα που ήταν αρνητής του εμβολίου παρακάλεσε τους γιατρούς πριν τον διασωληνώσουν να μεταφέρουν παντού το μήνυμά του ότι «το εμβόλιο σώζει ζωές».

Αλλά εκείνο που ίσως εκνευρίζει περισσότερο είναι ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν στις ΜΕΘ υγειονομικό προσωπικό που παραμένει ανεμβολίαστο. Βλέπουν γύρω τους τι συμβαίνει ακούν τις ιστορίες ζωής και όμως μένουν χωρίς εμβόλιο. Έως πότε όμως. Έως τον Σεπτέμβριο είτε θα νοσήσουν, είτε θα εμβολιαστούν. Τα περιθώρια για αυτούς στενεύουν.

***
Όταν ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον κ. Τσιόδρα

Την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Σωτήρη Τσιόδρα, ακόμα προσπαθούν να τη αποκρυπτογραφήσουν οι πολιτικοί. Πώς ξαφνικά, λένε, ο κ Τσίπρας κάλεσε τον κ. Τσιόδρα (όχι μόνον του αλλά με την κυρία Λινού) για να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τα του εμβολιασμού και της μετάλλαξης; Τη στιγμή μάλιστα που επέκρινε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους; Τα είχε χαρακτηρίσει «διχαστικά», ότι δηλαδή διχάζουν τον πληθυσμό;

Στις συσκέψεις που έγιναν με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους προτού αποφασισθούν τα μέτρα μετείχε και ο κ. Τσιόδρας και το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να πατήσουν σε δύο βάρκες. Από την μία την τελευταία εβδομάδα ο κ. Τσίπρας, πιεζόμενος πιθανώς από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ότι κλείνει το μάτι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, προτρέπει στις δηλώσεις του τους πολίτες να εμβολιαστούν και από την άλλη, λένε στο Μαξίμου, υπονομεύει κάθε προσπάθεια που γίνεται για να αυξηθεί η εμβολιαστική αλυσίδα: «Και με τον Πολάκη και με τον κ Τσιόδρα δεν γίνεται» λένε χαρακτηριστικά.

***
Και κάτι ακόμα. Δεν ξέρω εάν έχετε προσέξει αλλά στην ανακοίνωση του κ. Τσίπρα μπήκε πρώτα το όνομα της κυρίας Αθηνάς Λινού και δεύτερο το όνομα του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Και ναι μεν ο κ. Τσιόδρας έχει θεσμική ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής των Ειδικών η κυρία Λινού όμως ποια ιδιότητα έχει; Εκτός εάν έβαλε τα ονόματα με αλφαβητική σειρά ή επειδή η κυρία Λινού είναι άτυπη σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

***
Μόσιαλος: Ο λόγος που πρέπει να εμβολιαστούμε

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, τα ευρήματα μας δίνουν στοιχεία πως τα περισσότερα άτομα που έχουν κάνει mRNA εμβόλια μπορεί να μην χρειάζονται πρόσθετο εμβόλιο για αρκετό καιρό, εκτός εάν το SARS-CoV-2 εξελιχθεί σε νέες μορφές ή παραλλαγές που μπορούν να αποφύγουν την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο, αναφέρει με ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος και προσθέτει: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εμβολιαστούμε: για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και για να σταματήσουμε την εξάπλωσή του κορωνοϊού, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να εμφανιστούν ανεξέλεγκτες μεταλλάξεις».

***

Υπάρχουν αρνητές του εμβολίου στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κύριος Πολάκης δεν εμβολιάζεται, αλλά θέλει να περάσει λίγος καιρός έως ότου εμβολιαστεί. Να βεβαιωθεί προφανώς ότι το εμβόλιο πέρασε το δοκιμαστικό στάδιο, όπως ισχυρίζεται. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (όπως αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος) λένε πως δεν υπάρχει αρνητής του εμβολίου στο κόμμα και ότι ούτε ο κ. Πολάκης είναι αρνητής του εμβολίου αφού δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί τον Σεπτέμβριο. Ξαφνικά όμως μας προέκυψε Θεοδώρα Τζάκρη (πρώην ΠαΣοΚ που έφυγε από το κόμμα της για να μην ψηφίσει μνημόνια και τελικά τα ψήφισε με τον ΣΥΡΙΖΑ) που είπε ότι το εμβόλιο βρίσκεται σε στάδιο προσωρινής άδειας. Άποψη που όπως αναφέρει η ΝΔ «συνιστά υπονόμευση του εμβολιασμού, υπονομεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ κοινωνίας και επιστημονικής κοινότητας». Η ΝΔ ζητεί από τον κ. Τσίπρα να αποκηρύξει δημοσίως τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις στελεχών του.

***
Το αριστερό κουαρτέτο του Τσακαλώτου

Με ένα μουσικό άρθρο, καλά ισορροπημένο αλλά που είναι παράλληλα και έμμεση (πλην σαφέστατη) προτροπή προς τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να εγκαθιδρύσει συλλογική ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φανερώνει τις προθέσεις του. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της εσωκομματικής τάσης 53+ με άρθρο του στο tvxs υπό τον μουσικό τίτλο «Η αριστερά ως κουαρτέτο εγχόρδων» αναφέρεται στο ημερολόγιο ενός Άγγλου συγγραφέα θεατρικών έργων, του Αλαν Μπένετ, για να περιγράψει την ομαδικότητα που επικρατεί σε ένα μουσικό σύνολο, ακούγοντας ο ένας τις παρατηρήσεις του άλλου. Και με παρέμβασή του στην εσωκομματική συζήτηση αναφέρει: «Μακάρι στο μέλλον η Αριστερά, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, να μπορέσει όλο και περισσότερο να λειτουργεί ως το κουαρτέτο του Bennett. Αυτό, εξ’ άλλου, ήταν και το αρχικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

***

Γιατί ακυρώθηκε η ομιλία Καραμανλή για τον Καραμανλή

Θα ήταν από τις σπάνιες φορές που πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα μιλούσε για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή. Είχε μάλιστα καθοριστεί και ημερομηνία της εκδήλωσης η 21η Ιουλίου. Είχαν σταλεί και προσκλήσεις. Επρόκειτο να παραστεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην εκδήλωση ο πρώην Πρωθυπουργός θα έκανε μια βαρυσήμαντη (κατά τους συνεργάτες του) παρέμβαση για τη συμβολή του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας στην ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη (τότε ΕΟΚ). Όπως όλοι γνωρίζετε ο Κώστας Καραμανλής σπανίως ομιλεί και μια ομιλία του για τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έλα, όμως που ο κορωνοϊός και η μετάλλαξη «Δέλτα» χάλασαν τα σχέδια. Παρά το γεγονός, όπως μου είπαν είχε προβλεφθεί να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, ωστόσο οι διοργανωτές έκριναν (είδαν και τα προχθεσινά κρούσματα που πέρασαν τα 3.000) να αναβάλουν την εκδήλωση. Πότε θα γίνει ουδείς γνωρίζει. Αλλά μην ξεχνάμε ότι τελευταίως πολλοί που αυτοαποκαλούνται «καραμανλικοί» έχουν κατηγορήσει τον πρώην πρωθυπουργό ότι «περιφρονεί» την παράταξη και ότι αποφεύγει ακόμα και να αναφέρει το όνομά του Εθνάρχη.

***
Αλέξανδρος και Αλίκη Καραμανλή στο πανεπιστήμιο

Αφού γίνεται αναφορά για τον Κώστα Καραμανλή έμαθα και τούτα και σας τα μεταφέρω: Και τα δυο παιδιά του ζεύγους Κώστα Καραμανλή και Νατάσας Παζαϊτη, ο Αλέξανδρος και η Αλίκη, πήγαν πολύ καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις. Συγκέντρωσαν μαθαίνω υψηλή βαθμολογία. Ο μεν Αλέξανδρος θα ακολουθήσει οικονομικά (μπορεί να σπουδάσει στην Αθήνα ή και στη Θεσσαλονίκη) η δε Αλίκη θεωρητικές σπουδές . Έχουν κάνει τους γονείς τους υπερήφανους.

***
Οι 35 αρνητές εμβολίου σε γηροκομείο στο Βόλο

Συναγερμός έχει σημάνει στο Γηροκομείο Βόλου, στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί εννέα κρούσματα κορωνοϊού -ανάμεσά τους και ηλικιωμένοι. Οι πληροφορίες, αναφέρουν ότι τα περιστατικά αφορούν πέντε ηλικιωμένους -η μία ηλικιωμένη νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής μετά από υπόδειξη του ΕΟΔΥ- και 4 εργαζόμενους της μονάδας. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου, Παύλος Πάνος, ανάφερε ότι η ανησυχία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού αρνείται να εμβολιαστεί κατά της Covid-19.: Είπε συγκεκριμένα: «35 από τους 55 εργαζόμενους αρνούνται να εμβολιαστούν, ένα ποσοστό που φτάνει το 65%. Μόνο πέντε από αυτούς έχουν προβλήματα υγείας», επιβεβαίωσε ο κ. Πάνος. Σημειώνεται ότι στο γηροκομείο Βόλου φιλοξενούνται 100 ηλικιωμένοι.

***
Καφενείο για όρθιους στη… Βουλή

Ίσως το μοναδικό καφενείο στην Ελλάδα που δέχεται μόνον όρθιους είναι το καφενείο της Βουλής των Ελλήνων. Υπήρξε χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της παραπομπής του Νίκου Παππάς στο Ειδικό Δικαστήριο συγκέντρωση (και «πηγαδάκια») βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά μέσα στο καφενείο της Βουλής, περιμένοντας να πάρουν το καφέ που είχαν παραγγείλει. Ο συνωστισμός ήταν εμφανής , αν και οι περισσότεροι βουλευτές φορούσαν μάσκες. Σε κάποια στιγμή, μάλλον για να αποφευχθεί ο συνωστισμός άνοιξε η αίθουσα που προοριζόταν παλιά για τους καπνίζοντες. Μεταφέρθηκαν καρέκλες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν εκεί για κουβεντούλα.

***
Το πρώτο τσεκ των 4 δισ. ευρώ

Το ραντεβού επιβεβαιώθηκε, οι ροτόντες ετοιμάζονται, τα τραπεζομάντηλα, τα σερβίτσια, το μενού, η μεγάλη αίθουσα του παράκτιου υπαίθριου χώρου γυαλίζεται, η πισίνα χλωριώνεται ήδη ενώ και τα καλά κουστούμια αερίζονται. Την επόμενη Παρασκευή, 23 Ιουλίου, θα έλθει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου που πιθανόν να κομίσει και με το πρώτο «τσεκ» των 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Ιρλανδός κεντροδεξιός πολιτικός έχει την Ελλάδα στην καρδιά του, όπως όλοι οι συμπατριώτες του, κάτι άλλωστε που είναι αμοιβαίο από Ελληνικής πλευράς ενώ οι σχέσεις του με τον Χρ. Σταϊκούρα είναι φιλικές. Στις 23 λοιπόν αναμένεται το «κουτί με τα σοκολατάκια» , στις 24 η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την αίρεση βέβαια ότι μέχρι τότε τα κρούσματα δεν θα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.