Μπουρδέτο

Ενα από τα γνωστότερα πιάτα της κερκυραϊκής κουζίνας.

Φωτογραφία: Βλάσσης Τσώνος

Προετοιμασία: 5′, Μαγείρεμα:  15′-25′

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

1,5 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (τόσο θέλει η παραδοσιακή συνταγή, γίνεται όμως και με λιγότερο)

1 κιλό ψάρια (σκορπιός, σφυρίδα, ροφός, σαλάχι – αν πάρουμε σφυρίδα, ροφό ή σαλάχι ζητάμε από τον ιχθυοπώλη μας να μας τα φιλετάρει. Διαφορετικά, τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Αν πάρουμε σκορπιό βάζουμε ολόκληρο το ψάρι αλλά προσέχουμε αφού ψηθεί να το καθαρίσουμε πολύ καλά από τα κόκαλα προτού το σερβίρουμε)

2 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα ή καγιέν

1 κουτ. γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι (τσίλι)

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί

½ κουτ. γλυκού αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα ρίχνουμε ½ φλιτζ. τσαγιού λάδι και μαραίνουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά. Οσο πίνει το κρεμμύδι το λάδι, τόσο προσθέτουμε μέχρι να βάλουμε όλη την ποσότητα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ψήνουμε για 1′-2′. Βάζουμε και τα πιπέρια και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για λίγο να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό. Επειτα από 10 λεπτά περίπου, αφού λιώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψάρι και το αλάτι. Ανακινούμε την κατσαρόλα και τη σκεπάζουμε. Μαγειρεύουμε για 10′ αν το ψάρι είναι κομμένο σε φέτες ή 15′ αν έχουμε ένα ψάρι του ενός κιλού. Δεν πρέπει να στεγνώσουμε το ψάρι. Σερβίρουμε το ψάρι σκέτο, περιχυμένο με τη σάλτσα του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk