Σουφικό

Το ιδιαίτερο στη συνταγή της Ελένης Καρίμαλη για το «μπριάμ της Ικαρίας» είναι ότι κόβει τα ζαρζαβατικά σε μπαστούνια σαν πατάτες χοντροκομμένες.

Φωτογραφία Κατερίνα Καμπίτη

Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα  30΄

ΥΛΙΚΑ (για 3 μερίδες)

4 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες

2 κρεμμύδια ξερά σε λεπτές φέτες

4 σκελίδες σκόρδου σε λεπτές φετούλες

4 κολοκυθάκια (με τον ανθό ει δυνατόν) κομμένα μακρόστενα κομμάτια

4 πιπεριές κόκκινες και πράσινες κομμένες σε λωρίδες

2 μεγάλες πατάτες σε μακρόστενα κομμάτια

3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες σε μακρόστενα κομμάτια

1 καρότο σε μακρόστενα κομμάτια

1 φύλλο δάφνης

1 κουτ. σούπας φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος

1 κουτ. γλυκού ξερός βασιλικός

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

220 ml ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα ζαρζαβατικά.  Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Κάνουμε έναν σταυρό στη βάση και τις ζεματίζουμε για 3 δευτερόλεπτα. Επειτα τραβάμε τις φλούδες μ’ ένα μαχαιράκι. Σε μια μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι (χωρίς νερό και λάδι) και το αφήνουμε να μαραθεί σε πολύ χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τη δάφνη και τα αφήνουμε 1-2 λεπτά ανακατεύοντάς τα. Οταν μαραθούν το σκόρδο και το κρεμμύδι προσθέτουμε όλο το λάδι, ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρουμε τις πατάτες. Επειτα προσθέτουμε τα καρότα, αργότερα τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τελευταίες τις ντομάτες. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και ρίχνουμε τη ρίγανη. Ξαναχαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να πιουν τα υγρά τους. Οταν ψηθούν κλείνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ωμό λάδι και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk