Χανιώτικα καλιτσούνια

Τα χανιώτικα (εξαίσια) καλιτσούνια φούρνου δεν είναι πολύ ροδισμένα.

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 45′, Αναμονή 30′, Ψήσιμο 20′

ΥΛΙΚΑ (για 25 καλιτσούνια)

Για τη γέμιση

250 γρ. τυρομάλαμα ή τυροζούλι (το βρίσκουμε σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα)

350 γρ. φρέσκο ανθότυρο

150 γρ. ξινομυζήθρα

1 αβγό χτυπημένο + 1 ακόμη για άλειμμα

3 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος

Για τη ζύμη

250 ml χλιαρό νερό

2 σφηνάκια (60 ml) τσικουδιά

2 σφηνάκια (60 ml) ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι

500 γρ. αλεύρι μαλακό

½ κ.γ. ξηρή μαγιά

1 αβγό για άλειμμα

Σουσάμι για πασπάλισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζύμη: Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χλιαρό νερό με τη μαγιά και ½ κ.γ. ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το αλάτι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 30 λεπτά.

Γέμιση: Ανακατεύουμε καλά τα τυριά με τον δυόσμο. Προσθέτουμε το αβγό και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και ανοίγουμε το καθένα σε ένα μεγάλο φύλλο. Χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα πιατάκι του τσαγιού ή ένα κουπάτ αντίστοιχης διαμέτρου, κόβουμε σε δίσκους. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουμε μια κουταλιά γέμισης και διπλώνουμε αντικριστά τις άκρες προς το κέντρο ώστε να σχηματιστεί ένα τετράγωνο καλιτσούνι σαν φάκελος. Βάζουμε τα καλιτσούνια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα και αλείφουμε την επιφάνειά τους με αβγό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθεί το φύλλο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk