Ο ένας θεωρείτο «αόρατος», καθώς υπάρχουν ελάχιστες φωτογραφίες του και αυτή η διακριτικότητα ή για πολλούς η μυστικοπάθειά του είχε αναγάγει το πρόσωπό του στη σφαίρα του μυθικού. Ο Αλέκος Γουλανδρής (1927-2017), γόνος μιας από τις σημαντικότερες εφοπλιστικές οικογένειες της Ελλάδας, τελευταίος επιβιώσας του ομίλου Ν.Ι. Γουλανδρή, διέθετε εκλεπτυσμένο γούστο, πάθος για τη ζωή και διορατικότητα, στοιχεία που τον κατέστησαν έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο εφοπλιστή και έναν από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες. Λίγα πράγματα ήταν γνωστά για τη συλλογή του και ακόμα λιγότεροι οι άνθρωποι που την είχαν δει από κοντά, τηρώντας απόλυτη εχεμύθεια για το περιεχόμενό της.

Ο άλλoς, είναι ο «βασιλιάς των hedge funds», ιδιοκτήτης των New York Mets και απόλυτα ορατός στη δημόσια σφαίρα, με τις φωτογραφίες του να κατακλύζουν τα διεθνή sites. Ο μεγαλοεπενδυτής Στιβ Κόεν (1956-) είναι συνηθισμένος να δίνει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να αποκτά τα έργα που επιθυμεί από όταν ξεκίνησε να συλλέγει τέχνη το 2000. Εξ ου και οι κόσμοι των δυο συλλεκτών διασταυρώθηκαν όταν ο δεύτερος αγόρασε ένα έργο από τη συλλογή του πρώτου, το «Αρμα» του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, σε δημοπρασία των Sotheby’s.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Μαριλένα Αστραπέλλου ανατέμνει τις προσωπικότητες και τις συλλογές των δύο συλλεκτών με την τόσο διαφορετική κοσμοθεωρία που είχαν ως μοναδικό κοινό τους την αγάπη για την τέχνη.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο με το «Βήμα της Κυριακής»