Κουπέπια (τα ντολμαδάκια της Κύπρου)

Διαφοροποιούνται από τα κλασικά στο ότι χρησιμοποιείται χοιρινός, χοντροαλεσμένος κιμάς (ή μείγμα χοιρινού με μοσχαριού) και φρέσκια ντομάτα στη γέμιση, η οποία σοτάρεται πριν μπει στα αμπελόφυλλα.

Food styling: Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 45΄ Αναμονή 10΄ Μαγείρεμα 40΄

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 50 ντολμαδάκια)

200 γρ. κληματόφυλλα φρέσκα (περίπου 50)

3 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κιλό κιμάς χοιρινός

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

500 γρ. ντομάτες τριμμένες

60 γρ. ρύζι γλασέ

Φρέσκος μαϊντανός

2 κ.σ. δυόσμος ξερός

Αλάτι, πιπέρι

Για το μαγείρεμα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

250 ml νερό

Χυμός από ½ λεμόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε και ζεματίζουμε τα κληματόφυλλα για 3 – 4 λεπτά σε βραστό νερό, μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους και να μαλακώσουν. Αμέσως τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση σοτάροντας σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο τον κιμά και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το ρύζι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.

Βάζουμε όσα κληματόφυλλα είναι μικρά ή σκισμένα στον πάτο μιας κατσαρόλας (περίπου 10). Απλώνουμε ένα κληματόφυλλο στον πάγκο εργασίας μας με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Βάζουμε πάνω του 1 κ.γ. γέμιση. Διπλώνουμε το φύλλο δεξιά και αριστερά, ώστε να κλείσουμε μέσα τη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.

Μαγείρεμα: Βάζουμε τα ντολμαδάκια σε μια κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο, ξεκινώντας από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και καταλήγοντας σε σπιράλ στο κέντρο της. Μόλις τα βάλουμε όλα, αν χρειαστεί σε περισσότερες από μία στρώσεις, τα καλύπτουμε με ένα πιάτο. Προσθέτουμε το νερό και τον χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk