Προετοιμασία 15′, Αναμονή 1 ώρα, Ψήσιμο 1 ώρα και 45’

ΥΛΙΚΑ (για μια μακρόστενη φραντζόλα 10 Χ 24 εκ).

400 γρ. φαγόπυρο

250 ml νερό

65 γρ. κινόα

65 γρ. αμάρανθο – σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, με ξηρούς καρπούς και σε αρκετά σουπερμάρκετ

60 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα

2 κ.σ. κοπανισμένο λιναρόσπορο

2 κ.σ. σπόροι chia – σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, με ξηρούς καρπούς και σε κάποια σουπερμάρκετ

1 κ.σ. μέλι

2 κ.γλ. μηλόξιδο

1 κ.γλ. μαγειρική σόδα

1 κ.γλ. αλάτι

1 κ.γλ. παπαρουνόσπορο

1 κ.γλ. λιναρόσπορο ολόκληρο

50 γρ. κολοκυθόσπορο

50 γρ. ηλιόσπορους

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε το φαγόπυρο σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με κρύο νερό. Το αφήνουμε να μουλιάσει για μία ώρα. Το ίδιο κάνουμε και με την κινόα, τον αμάρανθο, τον κολοκυθόσπορο και τον ηλιόσπορο, όλα σε χωριστά μπολάκια.

Αφού περάσει η μία ώρα, σουρώνουμε το φαγόπυρο, το ξεπλένουμε και το σουρώνουμε ξανά. Το πολτοποιούμε στο μπλέντερ τμηματικά μέχρι να γίνει λείο, σαν χυλός. Το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ, προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τους σπόρους chia, τον κοπανισμένο λιναρόσπορο, την κινόα, το μέλι, το μηλόξιδο, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά καλά.

Σουρώνουμε τον αμάρανθο, τον κολοκυθόσπορο και τον ηλιόσπορο και τα ρίχνουμε όλα μαζί σε ένα δεύτερο μπολ. Προσθέτουμε τον ολόκληρο λιναρόσπορο και τον παπαρουνόσπορο και ανακατεύουμε. Κρατάμε από αυτό το μείγμα περίπου τρεις κουταλιές της σούπας για να πασπαλίσουμε το ψωμί. Το υπόλοιπο μείγμα το προσθέτουμε στο μεγαλύτερο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Λαδώνουμε καλά μια μακρόστενη αντικολλητική φόρμα και μέσα σε αυτήν βάζουμε το μείγμα, το οποίο είναι σχετικά ρευστό. Πασπαλίζουμε με τους σπόρους που κρατήσαμε και το βάζουμε στον φούρνο.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 45’. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το βγάζουμε προσεκτικά από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε μια σχάρα.