Ο Carcharodon carcharias, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, αποτελεί έναν από τους πιο γοητευτικούς αλλά και συνάμα μυστηριώδεις κατοίκους της θάλασσας. Συναντάται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του πληθυσμού του να βρίσκονται στις ΗΠΑ (στις βορειοανατολικές ακτές και στην Καλιφόρνια), στη Νότια Αφρική, στην Ιαπωνία, στην Ωκεανία, στη Χιλή και στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου. Το μέγεθός του προκαλεί δέος. Γιατί ένας θηλυκός λευκός καρχαρίας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 6,1 μ. μήκος, ενώ το βάρος του να ξεπεράσει τους δύο τόνους.

Ωστόσο ξέρουμε ελάχιστα για τις συνήθειές του. Για παράδειγμα, μέχρι και το 2014 οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι καρχαρίες ζούσαν περί τα 20 με 30 χρόνια. Ομως μια μελέτη του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole ανέβασε το προσδόκιμο ζωής του λευκού καρχαρία, και ιδίως των μεγαλύτερων αρσενικών, στα 73 έτη και των μεγαλύτερων θηλυκών στα 40.

Στο ΒΗΜΑgazino – Special Issue – Περιβάλλον που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ερη Βαρδάκη γράφει όλα όσα γνωρίζουμε για τους θηρευτές των ωκεανών που έχουν κάνει «καριέρα» και στο Χόλιγουντ και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές οικολογικές προκλήσεις, γεγονός που οδήγησε τη Διεθνή Ενωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) να τους κατατάξει στα τρωτά είδη.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»