Προετοιμασία 15′ (5′ αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο αρακά), Μαγείρεμα 25′

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 κ.σ ελαιόλαδο (+ επιπλέον για το σερβίρισμα, προαιρετικά)

1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

60 γρ. πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους

450 γρ. αρακά φρέσκο καθαρισμένο (ή κατεψυγμένο)

700 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή από βιολογικό κύβο

Τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένα

70 γρ γιαούρτι στραγγιστό

50 ml χυμό λεμονιού

1 κ.γλ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας και προσθέτουμε την πατάτα και το 1/3 του αρακά. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15′-20′ μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο αρακά και τον δυόσμο και σιγοβράζουμε για άλλα 5′. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με το μπίμερ ή σε μπλέντερ. Ανακατεύουμε μέσα το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε.

Τρώγεται ζεστή ή κρύα (αν τη φάτε κρύα, θα χρειαστείτε επιπλέον ζωμό για να αραιώσει λίγο).