Είναι η είδηση που φέρνει ακόμα ένα ακόμα βήμα προς την ελευθερία, ώστε να πάρουμε με ασφάλεια τις ζωές μας πίσω: Όλα τα εμβόλια κατά του κορωνoϊού τίθενται από την Τετάρτη 26 Μαΐου στη διάθεση όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 35 έως και 39 ετών. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχε ανοίξει η πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών με τους αρμόδιους να προαναγγέλλουν τότε ότι τέλος Μαΐου θα ακολουθούσε η επόμενη ομάδα των 35-39.Θα ακολουθήσει η ομάδα 30-34 ετών μέσα στον Ιούνιο, οπότε και εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 20-29 ετών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Έως αυτή την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές είχαν εμβολιασθεί συνολικά πάνω από 5 εκατ. άτομα. Τα 3.250.000 (31%) έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση κατά του κορωνοϊού και πάνω από 1.800.000 έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και με τις δύο δόσεις (17,2%). Μόνο τη Δευτέρα έχουν γίνει 750.000 εμβολιασμοί και έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού.

***
Τα νοσοκομεία περνούν στην κανονικότητα

Η άλλη επίσης σημαντική είδηση είναι ότι όπως με πληροφορούν άρχισαν από χθες να κλείνουν κλινικές Covid σε νοσοκομεία της Αττικής επειδή λιγοστεύουν οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία. Οι ασθενείς covid των νοσοκομείων αυτών μεταφέρονται κυρίως στο Σωτηρία, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς. Και τα νοσοκομεία κυρίως τα χειρουργεία τους άρχισαν και πάλι να δέχονται ασθενείς.

***
Η Σβετλάνα, ο Προτάσεβιτς, ο Λουκασένκο και οι πράκτορες της KGB

Η Σβετλάνα Τσιχανούσκαγια πρώην υποψήφια για τη λευκορωσική προεδρία και ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, όταν βρέθηκε στην Αθήνα για το Φόρουμ των Δελφών είχε συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα. Συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις και την κατάλυση της Δημοκρατίας στη Λευκορωσία. Ο αντικαθεστωτικός Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς (που απήχθη στον αέρα από το απολυταρχικό καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο) βρισκόταν και αυτός στην Αθήνα για να καλύψει τη συμμετοχή της Σβετλάνα Τσιχανούσκαγια στο «Φόρουμ των Δελφών». Ο ίδιος, δε, φέρεται να έμεινε στη χώρα μας λίγες ημέρες παραπάνω για να κάνει διακοπές. Μαθαίνω ότι επισκέφθηκε το Άγιο Όρος. Στην χώρα μας τον εντόπισαν ξένοι πράκτορες, και μάλιστα κατά τις αφηγήσεις του ιδίου τον πλησίασαν και τον φωτογράφισαν. Πόσοι ήταν αυτοί οι πράκτορες ουδείς μπορεί να πει με ακρίβεια, αλλά αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι όταν το αεροπλάνο απογειώθηκε από την Λευκορωσία (όπου έκανε αναγκαστική προσγείωση υπό την απειλή κατάρριψής του από ένα MIG 29) και προσγειώθηκε (στον προορισμό του) στην Λιθουανία απουσίαζαν έξι επιβάτες. Ο Προτάσεβιτς (που είχε συλληφθεί) ήταν ο ένας, η φίλη του που έμεινε μαζί στην Λευκορωσία ήταν η δεύτερη και άλλοι τέσσερις προφανώς πράκτορες που μπήκαν μαζί του στο αεροπλάνο για να τον συνοδεύσουν. Αυτοί οι τέσσερις πράκτορες είχαν βγάλει αεροπορικό εισιτήριο για την Λιθουανία από την Αθήνα και αποβιβάστηκαν στην Λευκορωσία μαζί με το συλληφθέντα Προτάσεβιτς.

***

Οι Ρώσοι στο Μαξίμου με την Κόκκινη Πλατεία

Είναι μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθόδοξων βουλευτών και πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο που είναι Γραμματέας της Επιτροπής. Στο Μαξίμου τον πρώτο που γνώρισαν οι Ρώσοι είναι τον Peanut. Έπαιξε μαζί τους και έμειναν με το ερώτημα πώς είναι δυνατόν στο πρωθυπουργικό γραφείο να υπάρχει ένας τόσο χαριτωμένος και παιχνιδιάρικος σκύλος. Τις απαντήσεις έδωσε ο κ. Χαρακόπουλος. Αλλά μην νομίζετε ότι ο Ρώσοι πήγαν Μαξίμου, με άδεια χέρια, έκαναν το προβλεπόμενο τεστ (κανείς δεν μπαίνει στο Μαξίμου χωρίς τεστ,) και συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας καθώς και ζητήματα διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου. Ποια ήταν τα ρωσικά δώρα; Ξεχωρίζω ένα… αβγό. Το οποίο άνοιγε και παρουσιαζόταν μέσα σε αυτό με όλη του τη μεγαλοπρέπεια ο ναός του Αγίου Βασιλείου στην Κόκκινη Πλατεία (με τους πολύχρωμους τρούλους). Έφεραν επίσης ένα αντίγραφο χειρογράφου βυζαντινών πρεσβευτών προς Άραβες. Παρόμοιο αβγό έδωσαν οι Ρώσοι και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η έκπληξη στην Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν όταν ρωτήθηκαν τι να τους προσφέρουν, ο επικεφαλής των Ρώσων Σεργκέϊ Γαβρίλοφ, ζήτησε ένα ελληνικό καφέ. Για να δείτε πόσο εκτιμούν οι Ρώσοι τον ελληνικό καφέ, αυτόν που ψήνεται στην χόβολη.

***

Ένα δύσκολο καλοκαίρι από φωτιές

Κάτι που όλοι το γνωρίζαμε και το επσήμανε ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη που έγινε στην Πολιτική Προστασία: Ό,τι κάθε χρόνο ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών ξεκινούν, κατά κανόνα, από ανθρώπινη αμέλεια». Χαρακτήρισε το καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας «δύσκολο», τονίζοντας ότι «η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας και διότι είναι η Αττική και διότι έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της «Μήδειας» ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί».

***
Τόνισε επίσης απευθυνόμενος κυρίως στους αξιωματούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, «εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση» όπως είπε, και πρόσθεσε ότι «και χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί. Προφανώς το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα, πάντα, θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας».

***

Σώστε την Πάρνηθα και το Τατόι

Μαθαίνω ότι υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για προστασία της Πάρνηθας και του Τατοίου από τις πυρκαγιές. Οι εντολές προς όλους και κυρίως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σαφείς: Σώστε το Τατόι και την Πάρνηθα. Ήδη άρχισε ο καθαρισμός των μονοπατιών και σε λίγο θα καθαρισθούν και τα 42.000 στρέμματα που βρίσκονται στο Τατόί.

***
Ο Καλογρίτσας ήταν το άγραφο SMS του Παππά

«Εγώ υπάκουα τυφλά. Έδωσα τ’ όνομά μου. Ήμουν ένα άγραφο sms – email. Αυτό ήμουν…», ανέφερε στην νέα κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, συνεχίζοντας να ξεδιπλώνει τις πτυχές της υπόθεσης Παππά-SYRIZA Channel. Εμφανίζοντας νέα email που αντάλλαξαν για την εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ για την συμμετοχή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και για το φιλοκυβερνητικό «Domumento», ο μάρτυρας επέμεινε στα επιχειρήματά του περί σχεδίου υπό τον συντονισμό του Νίκου Παππά με τον ίδιο «μπροστινό» προκειμένου το τότε κυβερνών κόμμα να αποκτήσει τηλεοπτικό κανάλι και εφημερίδα της επιρροή του. Μάλιστα, έμαθα πως υποστήριξε ότι διαφώνησε με την «γραμμή» του «Documento» καθώς θεώρησε ότι θα ενέπλεκαν τον γιο του σε θέματα που υπερέβαιναν την κριτική και αφορούσαν «κουτσομπολιά» μέσω της στοχοποίησης της συζύγου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

***
«Ουκ έστιν μείζον αγαθόν ανθρώποις υγείας”

Στην περιπέτειά της με τον κορωνοϊό αναφέρθηκε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, μέσω του λογαριασμού της στο Instagram.«Ουκ έστιν μείζον αγαθόν ανθρώποις υγείας”, της είπε ο πατέρας της με τη συμβουλή να προσέχει. Όπως αποκάλυψε η ίδια «τα συμπτώματα πυρετού και έντονου βήχα, οι αυξομειώσεις στο οξυγόνο, η δύσπνοια και η συνεχής αίσθηση εξάντλησης και ζάλης σε καθηλώνουν και αισθάνεσαι ότι δεν είσαι εσύ», ωστόσο όπως επισημαίνει ακολούθησε κατά γράμμα τις υποδείξεις των γιατρών και σήμερα επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντά της.

***
Άλλη μια βουλευτής της ΝΔ με κορωνοϊό

Στο νοσοκομείο Ιωαννίνων με έντονα συμπτώματα (δεν μπορούσε να αναπνεύσει και με υψηλό πυρετό) νοσηλεύτηκε και άλλη μία βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ. Πρόκειται για την Μαρία Κεφαλά, παιδίατρο, η οποία κόλλησε κορωνοϊό και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί για μια εβδομάδα. Αν και πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα από τότε η κυρία Κεφαλά δεν έχει ακόμα συνέλθει. Δεν μπορεί να ανέβει ακόμα τις σκάλες χωρίς να κουραστεί, έχει έντονο το συναίσθημα της κόπωσης. Ωστόσο, όπως λέει η ίδια έχει αποκτήσει αντισώματα (κάπου 5.000) και έτσι θα κάνει μόνον μία δόση εμβολίου. Συμβουλεύει όλους να κάνουν εμβόλιο.

***

Το πρώτο Rafale που βάφτηκε με ελληνικά χρώματα

Το πρώτο Rafale τα ελληνικά χρώματα είναι γεγονός. Σε ένα διθέσιο αεροσκάφος με αριθμό «Β305», μπήκε το ελληνικό εθνόσημο, όπως έχουν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και η Ελληνική Πολεμική Μοίρα Rafale στην Τανάγρα είναι έτοιμη να το υποδεχτεί σε λίγες εβδομάδες. Προηγουμένως αναμένεται να ολοκληρώσει τις δοκιμές από τους Γάλλους, ενώ ήδη ετοιμάζεται και το δεύτερο. Συνολικά αναμένουμε 18 αεροπλάνα, 11 μεταχειρισμένα και 7 ολοκαίνουργια, σε ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που θα ολοκληρωθεί ταχύτατα. Με την προσγείωση των πρώτων Rafale και με την αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage 2000-5 έχει αναστηθεί και πάλι η αεροπορική βάση της Τανάγρας

***
«…Αν χρειαστεί θα στείλουμε τον Κοκκινάκη να βομβαρδίσει το Ναγκασάκι»

Στεφάνι στην προτομή του Κοκκινάκη στο αεροδρόμιο της Ανάπας, το οποίο από τον Ιούνιο του 2020 φέρει το όνομά του καταθέτει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης (ρωσ. Владимир Константинович Коккинаки, 12 Ιουνίου 1904 – 6 Ιανουαρίου 1985) ήταν ελληνικής καταγωγής πιλότος δοκιμών της ΕΣΣΔ. Κατέρριψε 22 παγκόσμια ρεκόρ και διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροναυτικής. Ήταν γιος υπαλλήλου των σιδηροδρόμων Κωνσταντίνου Κοκκινάκη, του οποίου η οικογένεια καταγόταν από τη Χίο. Ο Βλαδίμηρος το 1925 κατετάγη στον Ρωσικό στρατό και το 1930 τελείωσε τη θητεία του στη Σχολή Αεροπορίας του Μπορισογκλέμπσκ με επαίνους. Γρήγορα αναγνωρίστηκε σαν εξαιρετικός πιλότος, ειδικευόμενος από το 1932 σε πτήσεις μεγάλου ύψους. Μάλιστα, το 1938 πέταξε σε μία απευθείας πτήση από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ (Άπω Ανατολή) διάρκειας 24 ωρών και 36 λεπτών, κερδίζοντας τον τίτλο και το παράσημο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης. Στη διάρκεια του Β’ Π. Π. ο Κοκκινάκης υπηρέτησε σαν πιλότος δοκιμών και αρχιεπιθεωρητής της σοβιετικής αεροπορίας. Προήχθη σε υποπτέραρχο το 1943, εποχή που κυκλοφόρησε στη Σοβιετική Ένωση και ένα τραγούδι που έλεγε «…Αν χρειαστεί θα στείλουμε τον Κοκκινάκη να βομβαρδίσει το Ναγκασάκι…»