Προετοιμασία 30’, Αναμονή 1 ώρα, Ψήσιμο 1½ ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό φρέσκες μπάμιες (προτιμάμε να είναι μικρές)

240 ml ξίδι

2 κιλά φαγγρί φρέσκο

240 ml ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη

500 γρ. φρέσκες ντομάτες, ψιλοκομμένες

1/2 φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Αλάτι χοντρό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε τις μπάμιες: με ένα κοφτερό μαχαίρι ξεφλουδίζουμε το κοτσανάκι γύρω-γύρω αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό. Τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις στρώνουμε σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και το ξίδι. Τις αφήνουμε για μία ώρα – ιδανικά στον ήλιο. Οταν βγάλουν τη βλέννα τους, τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Καθαρίζουμε το ψάρι (μπορούμε να ζητήσουμε από τον ιχθυοπώλη μας να το κάνει), το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις μπάμιες και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά. Βάζουμε τις ντομάτες, τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για άλλα 20-30 λεπτά και τέλος προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τον μαϊντανό.

Σε ένα ταψί βάζουμε τις μπάμιες και τα ψάρια ολόκληρα. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και από πάνω αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200°C στις αντιστάσεις. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15’ στους 180°C.