Ποσό 50.000 επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών σε θύμα αστυνομικής βίας , παρ ότι η ποινική κι η πειθαρχική διαδικασία για το ίδιο συμβάν δεν είχε …εντοπίσει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια κι ουδείς αστυνομικός τιμωρήθηκε!

Με την υπ αριθμόν 3947/2021 απόφαση του δικαστηρίου ορίσθηκε το προαναφερόμενο ποσό ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη ο 41χρονος Γιάννης Καυκάς (εργάζεται ως ψυχολόγος κι ως φωτογράφος) ο οποίος στις 11 Μαΐου 2011 δέχθηκε άγρια επίθεση με κτυπήματα στο κεφάλι με πυροσβεστήρες από αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Αθήνα. Η επίθεση αστυνομικών υπήρξε εναντίον μπλοκ διαδηλωτών στην αρχή της οδού Πανεπιστημίου, στο ύψος των οδών Βουκουρεστίου και Αμερικής. Ο Γιάννης Καυκάς μαζί με άλλους 20-30 διαδηλωτές συμμετείχε στο μπλοκ «Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης – Πατησίων».

Μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ενώ οι γιατροί που τον εξέτασαν ανέφεραν ότι ο τραυματισμός του προήλθε από αμβλύ όργανο, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για πυροσβεστήρα ή για κλομπ που αστυνομικοί κρατούσαν ανάποδα (τον χτυπούσαν δηλαδή με τη λαβή). Οι διαδηλωτές μίλησαν για απρόκλητη επίθεση ενώ οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι είχαν δεχθεί επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών με βόμβες μολότοφ και βαριοπούλες. χωρίς ωστόσο να προκύψει ότι αυτοί είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον κτυπημένο διαδηλωτή. Στοιχεία για τον τραυματισμό του 41χρονου, αναδείχθηκαν σε ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής».

«Το παιδί ήρθε αιμόφυρτο στο φαρμακείο μου και άρχισε να μου μιλάει για τον τραυματισμό του. Μαζί του ήταν μια λεπτοκαμωμένη κοπέλα. Πρώτη φορά είδα τέτοιου είδους τραύματα από επεισόδια αστυνομικών και διαδηλωτών.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του τον περασμένο Οκτώβριο είχε αναφέρει για την επίθεση από τα ΜΑΤ « προσπαθούσα να κρατήσω το πανό ανοιχτό, για να κρατηθεί μία στοιχειώδης τάξη και φωνάζω «ψυχραιμία, ψυχραιμία». Με χτυπάνε, μένουμε με το πανό και προχωράμε μπροστά. Με χτυπάνε, μέχρι που έρχεται το πρώτο μεγάλο χτύπημα στο κεφάλι και καταλαβαίνω ότι είναι κάτι πολύ διαφορετικό, ότι δεν είναι καλό αυτό το πράγμα».

Με την απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι στην υπόθεση Καυκά «αποδείχθηκε η αδιάκριτη χρήση βίας από τους αστυνομικούς σε διαδηλωτές, τους οποίους χτυπούσαν με τα κλομπ κανονικά ή ανάποδα και με τα πόδια, ενώ παράλληλα ψέκαζαν με τις φυσούνες επάνω στα πρόσωπά τους» . Στην απόφαση δε συμπληρώνεται ότι «η εν λόγω συμπεριφορά του αστυνομικού οργάνου όχι μόνο παραβιάζει το καθήκον του για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας του πολίτη, , αλλά πληροί και την ειδική υπόσταση του εγκλήματος της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης . Κατόπιν αυτών, θεμελιώνεται η αστική ευθύνη του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου» .

Όπως επεσήμαναν οι δικηγόροι Αθηνών Μαρίνα Δαλιάνη και Χάρης Λαδής που χειρίσθηκαν την εν λόγω υπόθεση «πρόκειται για μία απόφαση-σταθμό στη διερεύνηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, η οποία με την εμπεριστατωμένη αιτιολογία της έρχεται να ενισχύσει και τιμήσει το ρόλο της διοικητικής δικαιοσύνης στη διερεύνηση συναφών περιστατικών».