«Το παιδί ήρθε αιμόφυρτο στο φαρμακείο μου και άρχισε να μου μιλάει για τον τραυματισμό του. Μαζί του ήταν μια λεπτοκαμωμένη κοπέλα. Πρώτη φορά είδα τέτοιου είδους τραύματα από επεισόδια αστυνομικών και διαδηλωτών. Οι κουβέντες του αυτές ήταν η τελευταία του αναλαμπή. Σε λίγο κατέρρευσε». Είναι τα λόγια του φαρμακοποιού που περιέθαλψε τον 31χρονο διαδηλωτήΓιάννη Καυκάλίγες στιγμές μετά τον βαρύ τραυματισμό του στο κεφάλι από επίθεση άνδρα των ΜΑΤ, όπως καταγγέλλουν άλλοι διαδηλωτές,κατά τη διάρκεια πανεργατικού συλλαλητηρίου το μεσημέρι της 11ης Μαΐου στην οδό Πανεπιστημίου.Παράλληλα ένας άλλος άνθρωπος που παρακολούθησε τις κινήσεις του σπουδαστή εκείνο το μεσημέρι αναφέρει ότι «έδειχνε να παραπαίει. Εχασε τις αισθήσεις του λίγο προτού μπει στο ασθενοφόρο. Τότεη κοπέλα που ήταν δίπλα του όλο αυτό το διάστημαχάθηκε». « Το Βήμα της Κυριακής» έπειτα από πολυήμερη «αυτοψία» στην οδό Πανεπιστημίου και στους γύρω δρόμους, παρουσιάζει σειρά άγνωστων φωτογραφιών, μαρτυριών και στοιχείων σχετικά με τις συνθήκες του τραυματισμού- πριν από τρεις εβδομάδες- του 31χρονου διαδηλωτή, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.Πρόκειται για την υπόθεση που προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση και αποτέλεσε την αρχή νέων επεισοδίων τις τελευταίες εβδομάδες…

Τα τελευταία 24ωρα οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας, οι οποίοι διεξάγουν τη σχετική έρευνα, φέρεται να έχουν σχηματίσει πλέον μία σχετικά σαφή εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη εκείνο το μεσημέρι στην οδό Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, ο Γιάννης Καυκάς τραυματίστηκε σε επίθεση αστυνομικών των ΜΑΤ εναντίον μπλοκ διαδηλωτών στην αρχή της οδού Πανεπιστημίου, στο ύψος των οδών Βουκουρεστίου και Αμερικής. Τμήμα της ίδιας επίθεσης με τoν άγριο ξυλοδαρμό άλλου διαδηλωτή καταγράφηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και οδήγησε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην απόφαση να θέσει σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικούς των ΜΑΤ.

Ο 31χρονος Καυκάς, μαζί με άλλους 10-15 διαδηλωτές συμμετείχε σε μπλοκ μιας κατάληψης κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας. Οι αστυνομικοί, προκειμένου να δικαιολογήσουν την επίθεση, ανέφεραν ότι είχαν δεχθεί επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών με βόμβες μολότοφ και βαριοπούλες. Στο σημείο όπου φαίνεται ότι ξυλοκοπήθηκε ο Γιάννης Καυκάς υπάρχουν δύο υποκαταστήματα τραπεζών, ένα κατάστημα έτοιμου φαγητού και δύο υποκαταστήματα του ίδιου βιβλιοπωλείου. Οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων αυτών δήλωσαν ότι δεν είδαν τι ακριβώς συνέβη γιατί είχαν κατεβάσει τα σιδερένια, συμπαγή ρολά των καταστημάτων τους και δεν έβλεπαν τι διαδραματιζόταν έξω.

Μετά την επίθεση που δέχθηκε, ο τραυματισμένος Καυκάς κατηφόρισε την οδό Πανεπιστημίου και έστριψε μαζί με τη συνοδό του στην οδό Ομήρου. Στο σημείο εκείνο υπάρχει κάμερα ασφαλείας μιας τράπεζας, η οποία όμως δεν λειτουργούσε. Οπως είπε στο «Βήμα» διευθυντικό στέλεχος του συγκεκριμένου υποκαταστήματος, άγνωστοι είχαν καταστρέψει την κάμερα δύο ημέρες προ των επεισοδίων. Οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος δεν είδαν καθόλου τις κινήσεις του 31χρονου διαδηλωτή και της κοπέλας που τον συνόδευε. Επίσης, όπως είπαν, «στο κατάστημά μας έγινε επίθεση αντιεξουσιαστών που φορούσαν κουκούλες και μαύρα ρούχα.Ομως δεν υπήρξε συμπλοκή των αστυνομικών με διαδηλωτές σε εκείνο το σημείο.Στο ύψος των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρουοι αστυνομικοί έριξαν μόνο δακρυγόνα.Ολα είχαν συμβεί νωρίτερα».

Ολόκληρο το «φιλμ» της πορείας και της κατάρρευσης του Γιάννη Καυκά στο www.tovima.gr

Η μαρτυρία του φαρμακοποιού

Ο Γιάννης Καυκάς και η άγνωστη κοπέλα κατηφόρισαν για λίγα μέτρα στην οδό Ομήρου. Εκεί, δύο γυναίκες υπάλληλοι καταστήματος καλλυντικών, μόλις τον είδαν με τα αίματα στο κεφάλι και να τρεκλίζει του ανέφεραν ότι στην παρακείμενη στοά Μιχαήλ Λεμού υπάρχει φαρμακείο.

Το ζευγάρι μπήκε στη στοά και κατευθύνθηκε προς το φαρμακείο.

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο φαρμακοποιός, «όταν μπήκε φαινόταν καλά και μιλούσε για το τραύμα του.

Ομως δεν είπε σε κανέναν ποιος και γιατί τον είχε χτυπήσει. Η φίλη του τού έπλυνε με ένα μπουκάλι νερό το πρόσωπο. Τα χτυπήματα ήταν στη δεξιά πλευρά του προσώπου του, ενώ η αιμορραγία του ήταν συνεχής. Πολλές φορές έρχονται στο φαρμακείο μου τραυματίες από επεισόδια. Ομως πρώτη φορά βλέπω τέτοιου είδους χτυπήματα» τονίζει.

Ενας ιδιωτικός υπάλληλος που βρισκόταν σε εκείνο το σημείο αναφέρει ότι «μόλις τον είδα κάλεσα το ασθενοφόρο. Σε λίγο στο σημείο κατέφθασε ο αδελφός του, τον οποίο ο τραυματίας είχε καλέσει μέσω ενός κινητού που του είχαμε δώσει. Σε λίγο πέρασε συμπτωματικά από το σημείο- κατευθυνόταν αλλούένα ασθενοφόρο και τον βάλαμε σε αυτό, ενώ η κοπέλα που ήταν μαζί του… χάθηκε. Εκείνο που μου έχει κάνει κακή εντύπωση είναι ότι εκείνη την ώρα περνούσε μια διμοιρία των ΜΑΤ και ο υπεύθυνος αστυνομικός μάς έκανε μια χαρακτηριστική χειρονομία σαν να κρατάει βελόνα, έδειξε προς την πλευρά του τραυματία και μας είπε… “καλό ράψιμο”».

H «ΑΦΑΝΤΗ» ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ DNA

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. εστιάστηκε στον εντοπισμό της συνοδού του Γιάνη Καυκά και της οποίας η μαρτυρία θεωρήθηκε ιδιαίτερα κρίσιμη. Επί σειρά ημερών οι αστυνομικοί αναζητούσαν πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες προκειμένου να προσδιορίσουν την ταυτότητά της. Επιπλέον κατάθεση έδωσε και ο αδελφός του Γιάννη Καυκά, ο οποίος ήταν μαζί του στις κινητοποιήσεις εκείνης της ημέρας αλλά ήταν μακριά από το σημείο του τραυματισμού του. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι ο Γιάννης Καυκάς- του οποίου η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά- θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τα επόμενα 24ωρα. Ομως θεωρούν ότι ήδη τα περισσότερα από τα ερωτηματικά που υπήρχαν για τον τρόπο τραυματισμού του έχουν απαντηθεί.

Οσον αφορά τον εντοπισμό του αστυνομικού που πιθανολογείται χτύπησε τον 31χρονο διαδηλωτή, εκτιμάται ότι ίσως αυτό θα προκύψει από την εξέταση, στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., 15 «ορφανών» δειγμάτων DΝΑ που βρέθηκαν σε περίπου 25 πυροσβεστήρες και δεκάδες κλομπ τα οποία κατασχέθηκαν από άνδρες διμοιριών των ΜΑΤ που επιχειρούσαν στην περιοχή. Οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησαν δείγματα DΝΑ από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ ώστε να προσδιορίσουν στον εξοπλισμό τους τα δείγματα βιολογικού υλικού που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα. Ωστόσο αξιωματικοί επισημαίνουν ότι σε κανέναν από τους πυροσβεστήρες ή τα κλομπ δεν βρέθηκαν ίχνη αίματος αλλά δείγματα DΝΑ που προέρχονται από υπολείμματα κυττάρων τα οποία μπορεί να αφεθούν σε μια απλή δερματική επαφή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ