Κρητική σοφεγάδα με τυριά

Τα χρόνια που δεν υπήρχαν λαϊκές και μανάβικα στην Κρήτη, το κάθε σπιτικό είχε τον δικό του κήπο. Στην αρχή της παραγωγής των λαχανικών δεν έβγαιναν ικανοποιητικές ποσότητες, έτσι ώστε το κάθε είδος να μπορεί από μόνο του να στήσει κατσαρόλα. Οι «νοικοκυράδες» λοιπόν μάζευαν λίγα απ’ όλα για να γεμίσουν ένα ταψί.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 25΄, Ψήσιμο 50΄

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

2 τσακώνικες μελιτζάνες

3 κολοκύθια

1 πράσινη πιπεριά κέρατο

1 κόκκινη πιπεριά

200 γρ. βλίτα

3 πατάτες

2 σκελίδες σκόρδο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 ξερά κρεμμύδια

2 ντομάτες

150 γρ. φασολάκια

150 γρ. μπάμιες

1 ματσάκι (1 φλ.) μαϊντανός, ψιλοκομμένος

3 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

½ ματσάκι (½ φλ. περίπου) δυόσμος, ψιλοκομμένος

3 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος

2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο

½-1 φλ. ελαιόλαδο

200 γρ. ξινομυζήθρα

100 γρ. γραβιέρα

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε τα λαχανικά σε καρέ κομμάτια, όπως κάνουμε για το μπριάμ. Ψιλοκόβουμε τα βλίτα μαζί με τον μαϊντανό. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα ταψί, εκτός από τα τυριά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με το ελαιόλαδο. Θα πρέπει να λαδωθούν όλα τα λαχανικά.

Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε από πάνω την ξινομυζήθρα και τη γραβιέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk