Το συνηθίζουν οι Αμερικανοί. Στο πλαίσιο της πολιτικής τους των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (πολιτική στο ΝΑΤΟ), αφού πραγματοποιήσουν κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με την Ελλάδα, πραγματοποιούν εν συνεχεία και με την Τουρκία.

Έτσι κοινή άσκηση Τουρκίας – ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Και θα είναι η πρώτη κοινή άσκηση από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπαϊτεν.

Η άσκηση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ (το οποίο πραγματοποίησε ασκήσεις και με ελληνικά μαχητικά και με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας (που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων) , τις οποίες αναδημοσιεύουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τουρκική φρεγάτα Gemlik θα συναντήσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ νοτίως της Ρόδου και θα ξεκινήσουν δραστηριότητες. Στις 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.