Συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό που υπήρχε και στην προηγούμενη διακυβέρνηση στις ΗΠΑ, οι ελληνοαμερικανικές αεροναυτικές ασκήσεις.

Έτσι χθες (19 Φεβρουαρίου 2021), διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX – ADEX (Passing Exercise – Air Defense Exercise) της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΑΔΡΙΑΣ, του Υποβρυχίου (Y/B) ΠΟΝΤΟΣ και τεσσάρων Αεροσκαφών F-16 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το Αντιτορπιλικό USS PORTER του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Η συνεκπαίδευση περιελάβανε προχωρητικούς ελιγμούς καθώς και αντικείμενα επικοινωνιών, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού και ηλεκτρονικού πολέμου. Συνέβαλε δε, όπως ανακοινώθηκε, περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Η Κρήτη ανέκαθεν παρουσιάζει ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς. Δεν είναι μόνον η ναυτική βάση της Σούδας που αποτελεί ίσως την ασφαλέστερη αμερικανική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι και οι συχνές επισκέψεις αμερικανικών πλοίων, ανάμεσά τους και πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια τα οποία μετέχουν σε ασκήσεις με ελληνικά πολεμικά και με ελληνικά μαχητικά.

Από κανέναν δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης με το Oruc Reis, εμφανίστηκε κοντά στην Κρήτη το αεροπλανοφόρο Αιζενχάουερ (με τα F-18 και τους πυραύλους Τόμαχωκ) συνοδευόμενο από 12 πολεμικά πλοία και πραγματοποίησε ασκήσεις με ελληνικα F-16 και με φρεγάτες του Στόλου μας.

Ούτε βεβαίως περνά απαρατήρητη η πρόθεση των Αμερικανών να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στην Κρήτη, με τον πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο να επισκέπτεται τη βάση της Σούδας μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το αμερικανικό ναυτικό να στέλνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα στην Κρήτη, κάτι μεγαθήρια πολεμικά με τρομακτική δύναμη πυρός και με πληρώματα πεζοναύτες των Navy Seals και άλλων ειδικών δυνάμεων, όπως το ελικοπτεροφόρο «USS Hershel Woody Williams» ή το καταμαράν «USNS Yuma» και τα αντιτορπιλλικά «Φιλιππίνες» και «Ουίνστον Τσόρτσιλ».