Κορωνοϊός : Αμείλικτοι οι αριθμοί – 4.000 νοσηλείες – 100 διασωληνώσεις σε 7 ημέρες

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική – Εκατοντάδες εισαγωγές, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τη δυναμικότητα ενός μεσαίου μεγέθους νοσοκομείου – ΠΟΕΔΗΝ: Δεκάδες οι διασωληνωμένοι που δεν βρίσκουν κρεβάτι σε ΜΕΘ

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται καθημερινά στην Αττική, με τα νοσοκομεία να δέχονται ασφυκτική πίεση εξαιτίας των αυξανόμενων ημερήσιων εισαγωγών, καθώς και των νέων διασωληνώσεων.

Κατά την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 1.626 κρούσματα, με τα 834 να εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.

Εδώ και μια εβδομάδα, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική καθώς κάθε μέρα σημειώνονται εκατοντάδες εισαγωγές, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τη δυναμικότητα ενός μεσαίου μεγέθους νοσοκομείου.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περισσότεροι από 4.000 ασθενείς με COVID-19, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να είναι δυσοίωνες για τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης δε, είναι το γεγονός πως αυτή τη στιγμή οι κενές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής ανέρχονται μόλις σε 13.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκας Μαγιορκίνης, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 15% και ο αριθμός των νέων εισαγωγών με νόσο COVID-19 αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο των 400 ανά ημέρα. Οι αυξημένες εισαγωγές δυστυχώς θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδων».

Στο ίδιο μήκος κύματος η καθηγήτρια παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική, συνεχίζεται και «προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί ακόμα για τουλάχιστον δύο – τρεις εβδομάδες, αφού καλά γνωρίζουμε ότι ένα ποσοστό των νοσηλευόμενων θα χρειαστεί περαιτέρω υποστήριξη με εισαγωγή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Στο 92% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Υπό το πρίσμα αυτό, τα νοσοκομεία της χώρας -κυρίως της Αττικής- έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Μαζί με την αντοχή των υγειονομικών, στερεύουν και οι διαθέσιμες ΜΕΘ, με την πληρότητα να αγγίζει -με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής- στο 92%.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη» πρόσθεσε και είπε ότι δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 κάτι που δείχνει πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη».

100 διασωληνώσεις μέσα σε 7 ημέρες

Η κρισιμότητα της κατάστασης στο ΕΣΥ απεικονίζεται εύγλωττα (και) στον αριθμό των διασωληνώσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων, οπότε και σημειώθηκε έξαρση στον ιικό φορτίο και στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, τις τελευταίες 14 ημέρες στα νοσοκομεία της επικράτειας παρατηρείται αύξηση κατά 160 ατόμων στους διασωληνωμένους που αφορούν σε Covid-19, ενώ την τελευταία εβδομάδα μόνο αυξήθηκαν κατά 100.

Ακολουθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων τις τελευταίες 14 ημέρες:

1 Μαρτίου: 406 διασωληνωμένοι

2 Μαρτίου: 422 διασωληνωμένοι

3 Μαρτίου: 431 διασωληνωμένοι

4 Μαρτίου: 449 διασωληνωμένοι

5 Μαρτίου: 451 διασωληνωμένοι

6 Μαρτίου: 452 διασωληνωμένοι

7 Μαρτίου: 466 διασωληνωμένοι

8 Μαρτίου: 477 διασωληνωμένοι

9 Μαρτίου: 484 διασωληνωμένοι

10 Μαρτίου: 479 διασωληνωμένοι

11 Μαρτίου: 506 διασωληνωμένοι

12 Μαρτίου: 521 διασωληνωμένοι

13 Μαρτίου: 545 διασωληνωμένοι

14 Μαρτίου: 564 διασωληνωμένοι

ΠΟΕΔΗΝ: Δεκάδες οι διασωληνωμένοι που δεν βρίσκουν κρεβάτι σε ΜΕΘ

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), δεκάδες διασωληνωμένα περιστατικά covid-19 εκτός ΜΕΘ βρίσκονται σε λίστα αναμονής επί ημέρες.

Επισημαίνει, δε, ότι στο όριο της διασωλήνωσης βρίσκονται ακόμη περισσότεροι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, στο Σισμανόγλειο είναι εννέα διασωληνωμένα περιστατικά κορωνοϊού εκτός ΜΕΘ, στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» πέντε διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στο «Θριάσιο» τρείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στο «Τζάνειο» έξι, στο Γενικό κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και στο «Λαϊκό» τρεις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν 13 κενές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής για ασθενείς με λοίμωξη covid 19.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία