Ξέρετε ποιο είναι το πιο σοκαριστικό που συμβαίνει εδώ και καιρό στα νοσοκομεία και ίσως οι περισσότεροι ακόμα να μην το έχουν αντιληφθεί; Η νοσηλεία οικογενειών στις κλίνες Covid-19. Φαίνεται, όπως μου λένε οι ειδικοί, ότι η διασπορά του ιού της βρετανικής μετάλλαξης είναι ταχύτερη με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Χθες έγιναν 402 εισαγωγές σε ένα 24ωρο (10,14% αύξηση). Ανάμεσα στις εισαγωγές βρίσκονται και ολόκληρες οικογένειες. Έτσι και κολλήσει κάποιος από την οικογένεια, κολλάνε όλα τα μέλη της και το τραγικό είναι ότι όλη οικογένεια πλέον νοσηλεύεται μαζί σε διπλανά κρεβάτια, εκτός εάν κάποιο μέλος της είναι σοβαρότερο και νοσηλεύεται μόνος του, διασωληνωμένος, σε ΜΕΘ. Ακόμα το πιο σοκαριστικό είναι όταν βλέπεις νοσηλεύτριες να νοσηλεύουν τον πατέρα τους, τη μητέρα τους ή τον αδελφό τους. Ή ακόμα νοσηλεύτριες να νοσηλεύουν άλλες νοσηλεύτριες που έως χθες έδιναν μαζί τη μάχη κατά του ιού.

Υπάρχουν όμως και οικογένειες που δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία επειδή έχουν ελαφρά συμπτώματα και μένουν σπίτι τους. Συμβαίνει όπως εξηγούν οι Λοιμωξιολόγοι όταν ένας που έχει κορωνοϊό όχι μόνον να κολλήσει την υπόλοιπη οικογένειά του, αλλά όλη την πολυκατοικία. Η διασπορά είναι ταχύτατη κυρίως της βρετανικής μετάλλαξης. Και όλα αυτά τη στιγμή που τα κρούσματα ξεπέρασαν πάλι τα 2.200 (2.215) και οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 451. Πάντως να ξέρετε ότι η Επιτροπή των Ειδικών που συνεδρίασε την Παρασκευή χρωμάτισε με βαθύ κόκκινο (μπορντό) και άλλες περιοχές, ενώ, όπως ειπώθηκε στο Κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 314 νέες λοιμώξεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός τους. Στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί και το θέμα των σχολείων, εάν θα ανοίξουν ή όχι.

***
Οι έφιπποι, οι τσολιάδες, τα μαχητικά και η παρέλαση

Πάμε τώρα σε ένα διαφορετικό θέμα που αν υλοποιηθεί σίγουρα θα συζητηθεί. Λέω εάν υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο που καταρτίζουν με κάθε σχολαστικότητα οι αρμόδιοι, γιατί με τόσο κρούσματα, με τον κορωνοϊό να καραδοκεί και με τους Λοιμωξιολόγους να φέρνουν αντιρρήσεις, δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει. Εν πάση περιπτώσει, το σχέδιο που έχει καταρτισθεί έχει ως εξής: Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου μπορεί να μην την παρακολουθήσει στο Σύνταγμα ο κόσμος, λόγω μέτρων για την πανδημία, αλλά προβλέπεται όταν θα την παρακολουθήσει από την τηλεόραση, να είναι λαμπρή και επιβλητική περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και ξέρετε γιατί; Οχι επειδή πιθανότατα θα την παρακολουθήσει ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος και η σύζυγός του Δούκισσά της Κορνουάλης Καμίλα, καθώς το γαλλικό προεδρικό ζεύγος Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν, αλλά επειδή υπάρχει πρόταση του ΓΕΕΘΑ να παρελάσουν σ΄αυτήν… έφιπποι στρατιωτικοί με παραδοσιακές στολές από την επανάσταση του 1821.

Τα άλογα θα τα προμηθεύσει η Διεύθυνση Ιππικού Τεθωρακισμένων και με αυτά θα γεμίσει εκείνη την ημέρα το Σύνταγμα. Θα ακολουθούν, σύμφωνα με όσα έχουν προταθεί και στις τρεις κυβερνητικές συσκέψεις που έγιναν, στρατιώτες ντυμένοι με στολές και με σημαίες που τίμησαν, στα 200 αυτά χρόνια, τους αγώνες του έθνους. Αυτό θα είναι το πρώτο μέρος της παρέλασης που όπως καταλαβαίνετε την παράσταση θα την κλέψουν τα άλογα. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά γίνονται για να τιμηθούν με τον πιο λαμπρό τρόπο τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το δεύτερο μέρος της παρέλασης θα περιλαμβάνει τα μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή τα άρματα μάχης (όπως για παράδειγμα τα Leopard), τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, τα τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, τα αντιαεροπορικά συστήματα, το μηχανικό, τις διαβιβάσεις κτλ. και το τρίτο μέρος τα πεζοπόρα (που περιλαμβάνουν και τις Ειδικές Δυνάμεις). Η επόμενη πρωτοτυπία της παρέλασης είναι ότι την ημέρα εκείνη έχει προγραμματιστεί η πτήση πάνω από το Σύνταγμα σμήνους συμμαχικών αεροσκαφών. Ο Πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει την παρέλαση και μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθούν και οι κυρώσεις στην Τουρκία.

***

Η Γαλάζια Πατρίδα

Μια και έγινε λόγος για την Τουρκία με την πολυδιαφημιζόμενη (κυρίως από τον κ. Ακάρ) άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», μαθαίνω από έγκυρες στρατιωτικές πηγές ότι οι Τούρκοι ήταν ασυνήθιστα… ήρεμοι καθ΄ όλη τη διάρκεια της άσκησης. Λέω «ασυνήθιστα» γιατί εάν εξαιρέσει κανείς κάποιες ακραίες δηλώσεις του τύπου «Γαλάζια Πατρίδα είναι και το Αιγαίο» και κάποιες παράνομες NAVTEX που εξέδωσαν, δεν προέβησαν κατά τη διάρκεια της άσκησης σε επιθετικές ενέργειες εις βάρος της χώρας μας. Για καλό και για κακό όμως οι κινήσεις των Τούρκων παρακολουθούνταν στενά από ελληνικά πολεμικά και σκάφη του Λιμενικού.

***

Η Κεράμεως, ο Φιλέας Φογκ και ο… Πασπαρτού

Ποιο νομίζετε πως είναι το αγαπημένο παραμύθι της υπουργού Παιδείας; Και ποιοι είναι οι αγαπημένοι ήρωές της: Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι το αγαπημένο παραμύθι (που δεν είναι ακριβώς παραμύθι) είναι «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» και αγαπημένοι της ήρωες ο Φιλέας Φογκ και ο Πασπαρτού. Αυτή την απάντηση έδωσε η υπουργός στους πιτσιρίκους του νηπιαγωγείου που την ρώτησαν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά γιατί τα παιδιά του νηπιαγωγείου είχαν αρκετές ερωτήσεις να κάνουν προς τη Νίκη Κεραμέως όπως για παράδειγμα «τι κάνει ακριβώς ένας υπουργός Παιδείας» και ποια γεύση παγωτό της αρέσει περισσότερο.

***
Έτσι λοιπόν σε ερωτήσεις μικρών μαθητών των νηπιαγωγείων Καρπάθου και Σουφλίου είχε τη χαρά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, να απαντήσει η υπουργός. Αυτό έγινε σε κοινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την καίρια συμβολή των δύο νηπιαγωγών, της κυρίας Τριάδας Παπαδοπούλου, προϊσταμένης του 2ου Νηπιαγωγείου Καρπάθου και της κυρίας Αναστασίας Παπαναστασίου, προϊσταμένης του 1ου Νηπιαγωγείου Σουφλίου. Η πρωτοβουλία για την ψηφιακή συνάντηση των δύο τμημάτων ελήφθη από την υπουργό, μετά από μία επιστολή που της έστειλαν οι μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Καρπάθου, με την οποία ζητούσαν να μεσολαβήσει ώστε να μεταφερθούν με… αεροπλάνο στο Σουφλί, όπου έμαθαν ότι υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο «που κάνει το πιο τέλειο παγωτό στον κόσμο».

***

Η δουλειά της υπουργού Παιδείας

Ναι μεν η κυρία Κεραμέως απάντησε πως η αγαπημένη της γεύση στο παγωτό είναι η σοκολάτα, και ότι η δουλειά της υπουργού Παιδείας είναι «να φροντίζει όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ώστε να λειτουργούν καλύτερα», αλλά οι πιτσιρικάδες όταν τελείωσαν τρεις ερωτήσεις προς την υπουργό, άρχισαν να ρωτούν ο ένας τον άλλον. Για τις παραλίες που έχει η Κάρπαθος, για το μετάξι που έχει το Σουφλί και πως παράγεται και στο τέλος πέρασαν σε άλλα θέματα όπως ποιο είναι το αγαπημένο τους φαγητό και ποιο το αγαπημένο τους παραμύθι.

***

Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Έχετε μάθει για την επιστολή της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν προς τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με την υιοθέτηση, στις 17 Μαρτίου, νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό». Εκείνο που πιθανόν να μην ξέρετε είναι ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού έως ότου καθιερωθεί θα περάσει από διάφορα στάδια. Τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε πως η Κομισιόν προσανατολίζεται σε μια ψηφιακή φόρμα, ευτυχώς ενιαία για τα κράτη μέλη, στην οποία θα καταγράφεται το τελευταίο τεστ που έκανε ο πολίτης καθώς και το αν εμβολιάστηκε και αν νόσησε από COVID-19. Ακόμη και αν εμβολιάστηκε κάποιος θα πρέπει ωστόσο να υποβάλλεται σε τεστ διότι ήδη υπάρχουν φωνές που επισημαίνουν ότι μπορεί να νοσεί ήπια και να μεταδίδει τον ιό. Εφόσον ληφθούν υπόψη αυτές οι φωνές ,το πιστοποιητικό μπορεί τελικά να ξεκλειδώσει τον τουρισμό, ίσως όχι με την ταχύτητα που θέλουμε…

***
Η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Στη Ρόδο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 73η επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ίσως να είναι η πρώτη φορά που δεν πρόκειται να τελεστεί ούτε δοξολογία, ούτε παρέλαση, λόγω κορωνοϊού. Απλώς κατάθεση στεφάνου. Τη Δωδεκάνησα (για την ακρίβεια είναι 14) ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού. Εν τούτοις, μόλις το 1947 ( στις 7 Μαρτίου) ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος. Να σημειώσω ότι στο νησί θα βρίσκεται και μια πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού τιμώντας την επέτειο.

***


Η Πρόεδρος στη Βουλή για την Ημέρα της Γυναίκας

Τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί στη Βουλή και θα μιλήσει για την Γυναίκα, στην ειδική αυτή συνεδρίαση που πραγματοποιεί η Βουλή των Ελλήνων. Θα είναι ενδιαφέρουσα η ομιλία της, μαθαίνω, αφού ανάμεσα στα άλλα θα κάνει μια ιστορική αναδρομή στον ρόλο της Ελληνίδας από την επανάσταση του 1821, αλλά και τη θέση της Ελληνίδας μέσα στην πανδημία.

***
Μέγας καβγάς Όρμπαν και ΕΛΚ

Σας πληροφορώ ότι μέγας καυγάς προκύπτει για άλλη μια φορά μεταξύ Όρμπαν και ηγεσίας του ΕΛΚ , μόνο που τώρα τα στοιχήματα για το διαζύγιο είναι πολλά και προεξοφλούν την αποχώρηση του Fidez από την ευρωπαϊκή χριστιανοδημοκρατική οικογένεια. Η αφορμή είναι ο νέος κανονισμός του ΕΛΚ που επιτρέπει την αναστολή της ιδιότητας μέλους του ΕΛΚ σε εθνικές αντιπροσωπείες ευρωβουλευτών. Ο Όρμπαν διαμήνυσε , με γράμμα παρακαλώ, στο Βέμπερ ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να μπουν οι ευρωβουλευτές του στον «πάγο» δηλαδή χωρίς αξιώματα, εισηγήσεις νομοθετημάτων και θέσεις στο ΕΛΚ. Η συνέχεια επί της οθόνης…

***
Άλλο το ένα, άλλο το άλλο

«Το 1922, εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή και την άφιξη των Μικρασιατών Ελλήνων, μας καλεί σε αναστοχασμό και ομοψυχία, την οποία απαιτεί και η εποχή μας» ανέφερε προσφάτως η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ερωτώμενη «αν το έτος Καμπανέλλη σχετίζεται με την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής». «Η κήρυξη του 2022, ως έτους Καμπανέλλη, αναφέρεται στο έτος λογοτεχνίας που κηρύσσει κάθε χρόνο το ΥΠΠΟΑ, και αποτυπώνεται στο σχετικό λογότυπο. Αφορά στο λογοτεχνικό γενέθλιο του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη.» Και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με μία εθνική επέτειο, όπως αυτή των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση, όχι μόνον των Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, αλλά και όλων των Ελλήνων. »