Σαλάτα με σταμναγκάθι, ψητούς λωτούς και μανούρι

Το διάσημο κρητικό χόρτο σερβίρεται ωμό, συνδυάζεται με φύλλα παντζαριού και εντυπωσιάζει

Food styling Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη

Προετοιμασία-παρασκευή 15′, Αναμονή 2′-3′,

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

60 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το τηγάνι

1 μεγάλος λωτός, καθαρισμένος και κομμένος σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.

2 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο + επιπλέον για το γαρνίρισμα

150 γρ. σταμναγκάθι, χωρίς τα κοτσάνια, χοντροκομμένα

100 γρ. φύλλα παντζαριού baby

½ φλ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα, κομμένα στα δύο

100 γρ. μανούρι

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε τους λωτούς για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, να πάρουν λίγο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν λίγο.

Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ, χτυπώντας με έναν αβγοδάρτη, το ελαιόλαδο με την κρέμα μπαλσάμικο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το σταμναγκάθι με τα φύλλα παντζαριού και τα φιστίκια. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και βάζουμε από πάνω τους λωτούς. Σπάμε το μανούρι με τα χέρια μας σε ακανόνιστα κομματάκια και ραντίζουμε με λίγη επιπλέον κρέμα μπαλσάμικο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk